Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Vi som överlevde måste vittna om nazisternas grymhet...

/
  • Benny Grünfeldt, en överlevare från Auschwitz-Birkenau berättade om sina minnen från förintelselägret för elever från Njurundaskolor.

– Vi som överlevde måste vittna om nazisternas grymhet mot mänskligheten, säger Benny Grünfeld.
I går fick alla elever i klasserna sex och sju i Njurunda skolor lyssna på föredrag av överlevaren från nazisternas förintelseläger i Tyskland.

Annons
Den19 mars 1944 är ett datum Benny Grünvald aldrig glömmer. Han var då 16 år. Han och många judiska ungrare blev tillfångatagna av tyska soldater som välde in i Ungern och i staden Kolozvar i Transsylvanien där familjen Grünvald bodde. Idag heter staden Cluj och ligger i Rumänien. Lagar och förordningar berövade judarna deras medborgerliga rättigheter.
Nazisterna tvingade oss judar att bära en stor sexuddig Davidstjärna i gult tyg fastsydd på våra ytterkläder, säger Benny Grünfeldt.
Det är andra gången Benny Grünfeldt håller föredrag på Opalen i Kvissleby. Eleverna sitter knäpptysta och lyssnar på den oerhört tragiska berättelsen från olika förintelsläger.
Tidigt en morgon knackade en ungersk polisman på vår dörr och beordrade hela familjen ut på gatan. Vi fick bara ta med oss det nödvändigaste för en lägervistelse, säger Benny Grünvald och nu började förintelsen för hundratals ungerska familjer från staden Kolozvar som under vapenhot marscherade mot järvägsstationen.
Tåget rullar in på stationen i Auschwitz-Birkenau, ett av nazismens större förintelseläger. Här kommer Benny Grünvald vistas under 12 fasansfulla månader.
Tänk dig att du sitter i en godsvagn, tätt sammanpackad med hundratals andra människor. Du har blivit infångad som boskap i en stad i Ungern eller Polen. Du vet inte varför. Du har inte gjort något olagligt eller omoraliskt. Efter tre dagar utan mat eller vatten ser du en stackars sate som är så törstig att han dricker sitt eget urin, säger Benny Grünfeldt.
Efter fyra dagars resa i godsvagnarna var man framme vid slutstationen.
Benny Grünfeld såg att de gamla och svaga inte klarat resan utan låg livlösa kvar i vagnen när de övriga hoppar ut. På den grusbetäckta perrongen råder kaos. Skrik och slag. Män och kvinnor ställs upp för sig. Familjer splittras och kommer aldrig mer att återförenas.
Vid den här tiden, sommaren 1944 var Auschwitz-Birkenau en dödsfabrik utan motstycke. Aldrig tidigare har så många människor dödats dagligen, berättar Benny Grünvald.
Genom hål i taket tömdes innehållet ur dessa Zyklon B-burkar, cyanväte är den vanligaste svenska benämningen. Att fylla rum med cyanväte var inte något nytt. Cyanväte användes i många länder för att få bort löss och annan ohyra. Judar och zigenare var jämställda med löss i nazisternas ögon. Ohyra som de ansåg sig ha en skyldighet att utrota, säger Benny Grünvald.
Benny Grünvald som föddes 1928 lever nu Kallinge och ägnar en stor del av sitt liv att åka runt i skolorna och hålla föredrag för elever. Trots att det är tungt att berätta om förintelslägrens fasor gör han det för att vittna om det han varit med om.

Mer läsning

Annons