Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill få jobb och börja betala skatt"

/
  • Mnal Alhurane, Mohammad Riza, Samir Mohmod, Alaa Ourabi är kritiska mot arbetsförmedlingens etableringsprogram.
  • Mnal Alhurane, Alaa Ourabi, Samir Mohmod, Mohammad Riza säger att de vill börja jobba och betala skatt.

Många invandrare i den så kallade etableringsfasen hos Arbetsförmedlingen får inte den hjälp de behöver för att få en meningsfull tillvaro.
– När jag kom hit som båtflykting kände jag mig fylld av energi, livslust och kämpade för att lära mig språket, men nu i etableringsfasen känner jag mig ensam, säger Alaa Ourabi arbetssökande från Syrien.

Annons

Trots fem års erfarenhet som chefssäljare kunde inte Arbetsförmedlingen hjälpa Alaa Ourabi att få ett arbete eller en praktikplats.

– Jag tror att vi behöver gå till en arbetsplats eller praktik för att det ska kännas meningsfullt, säger han.

Enligt Arbetsförmedlingen går etableringsprocessen till så att man tittar på personens utbildning, arbetslivserfarenhet och ser hur det matchar med de jobb och praktikplatser som finns här i Sundsvall.

Mnal Alhurane har bott här i fyra månader. Innan hon kom hit var hon engelskalärare i Syrien och Grekland och snart ska hon börja praktisera som lärare här i Sverige.

– Jag har fått praktik och utvecklat mitt språk helt utan hjälp från SFI eller Arbetsförmedlingen, säger hon.

Samer Mahmod kommer från Eritrea. Han har försökt få hjälp från sin handledare på Arbetsförmedlingen men det gick inte för han var för upptagen.

– Då fick jag gå till ett jourrum och prata med personal där, men när jag kom tillbaka nästa gång och frågade om mitt ärende så fick jag träffa en ny person som inte kände till mig, säger han.

På etableringsavdelningen i Sundsvall jobbar cirka 15-20 handläggare men det är inte tillräckligt. Normalt ska en handläggare ha 30 arbetssökande per person men nu har de 60 stycken.

– Eftersom det har varit en stor tillströmning av personer har vi inte haft tillräckligt med personal för att kunna göra hundraprocentiga handlingsplaner, men vi håller på att rekrytera personal och hoppas att situationen för de arbetssökande ska bli bättre, säger Pia Persbo som är sektionschef för etableringsavdelningen i Sundsvall.

Mohammad Riza är från Iran och har bott i Sverige i två och ett halvt år. Han presenterade några förslag för sin handläggare på Arbetsförmedlingen eftersom han inte var nöjd med eftermiddagsaktiviteterna som de ordnade under sommaren.

Tanken är att de ska få svensklektioner på förmiddagen och under eftermiddagen ska det hållas en meningsfull aktivitet där de lär sig om svenska samhället, hur man får jobb eller andra aktiviteter som underlättar integration.

– Eftermiddagsaktiviteterna innebär bara att jag skriver upp mitt namn och dricker kaffe, och sedan går tillbaka hem. Det finns ingen möjlighet att utvecklas där, säger Mohammad Riza.

Mer läsning

Annons