Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victor har träffat Europas äldsta människa

/

Hallå där Victor Björk, som har träffat Europas äldsta människa – en kvinna på 115 år i Italien.

Annons

Victor Björk, 24-åring från Sundsvall, besökte den Italienska staden Verbania i början av december. Då träffade han Emma Morano, Europas äldsta människa. Hon är 115 år gammal.

Berätta lite om mötet.

– Jag var nere i Italien och där träffade vi Emma Morano, den sista levande människan som är född på 1800-talet. Hon är född i november 1899. Vi hade en lång intervju där hon berättade om sitt liv, hon är helt klar i huvudet. Jag är väldigt intresserad av åldrande själv.

Vad berättade hon för dig?

– Hon berättade en del om första världskriget, där hennes fästman blev skjuten. Emma Morano var då tonåring. Sedan berättade hon om andra världskriget, att det var väldigt fattigt i Italien med Mussolini som ledare. Hon äter också tre råa ägg om dagen eftersom att det ska vara bra för hälsan. Jag frågade också om hur hon känner inför sin ålder, hon svarade att hon kände sig mycket piggare vid 100 eftersom att hon kunde gå då. Nu går hon inte ut på promenader längre.

Fanns det något syfte med intervjun, eller var det nyfikenhet?

– Det var för nyfikenhet, jag tänkte att det kunde vara intressant för folk att få reda på att jag träffat Europas äldsta människa. Det är svårt att förstå varför vissa människor lever extremt länge. Jag själv pluggar Biologi i Uppsala och är med i flera föreningar för äldreforskning.

Vad gav mötet dig?

– Jag är fascinerad över att prata med någon som var över 90 år gammal när jag föddes. Hon skulle kunna vara mormor till folk som bor på äldreboenden. Det är unikt att prata med någon så gammal, men som ändå är klar i huvudet.

Fick du någon inspiration från mötet?

– Hon hade inga direkta tips på hur man blir så gammal, men det pågår mycket forskning kring åldrande nu.

Mer läsning

Annons