Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt besked om internetsprit idag

/
  • Sverige är inte riktigt överens med övriga EU om vad som ska gälla för alkoholimport. Hittills har det varit förbjudet för svenskar att importera alkohol, men ett beslut i EG-domstolen kan komma att ändra på det.

I tisdags beslagtogs 12 000 liter alkohol av Tullen i Sundsvall. Alkohol som beställts av privatpersoner via internet och nu skulle levereras till kunderna. Idag kommer ett i frågan viktigt besked från EG-domstolen - nämligen ett förhandsbesked från domstolens generaladvokat i ett annat mål om svenskar som fått sin sprit beslagtagen.

Annons
Enligt EU-kommissionen råder det inom EU fri rörlighet av varor och tjänster. Därmed ska det också vara tillåtet för privatpersoner att beställa sprit från annat EU-land och få det levererat hem, till i det här fallet Sverige.
Detta går stick i stäv med den svenska alkoholpolitiken, och finansminister Per Nuder har diskuterat frågan med sina kollegor i EU som visat på knapp förståelse.
I Sverige råder det än så länge förbud för privatpersoner mot att importera alkoholhaltiga drycker.
Beslaget som gjordes av tullen igår är enormt. Men än är ärendet inte ett polisärende - man avvaktar ett beslut i EG-domstolen. Och att döma av den aggressiva annonsering från just de som säljer alkohol via Internet väntas beslutet vara till spritköparnas fördel, och gå emot det svenska förbudet.
Det besked som kommer idag gäller en grupp svenskar som för flera år sedan fick sina vinpallar beslagtagna. De var beställda från Spanien via Internet. Från tingsrätten har målet sedan klättrat till Högsta domstolen som bad EG-domstolen om ett förhandsutlåtande, utifall köpet strider mot EUs fria handel.
EU-advokaten har tidigare konstaterat att den som beställer alkohol från Frankrike till Holland inte ska behöva betala någon skatt i Holland på dryckerna, något som ger en fingervisning om vilket besked som kommer att ges idag.
Det slutgiltiga beslutet om vilka regler som ska gälla för alkoholimport till Sverige från annat EU-land väntas inte komma förrän till sommaren, även om dagens besked nog kan ses som en tydlig fingervisning varåt det lutar.

Mer läsning

Annons