Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Viktigt för demokratin"

/

Lena Österlund (S) vill inte ha färre politiker, snarare fler.
Hon tycker att det är viktigt för demokratin.
– Vi ska ju företräda alla invånare, säger hon.

Annons

De flesta som sitter i Sundsvalls kommunfullmäktige är inte, och ska inte heller vara, några proffspolitiker, enligt Lena Österlund, gruppledare för socialdemokraterna i fullmäktige.

– Det är ju helt vanliga människor med helt vanliga jobb. Vi har läkare, undersköterskor, städare; alla möjliga sorter av olika kön och i olika åldrar, säger hon.

Hon tycker att det är hela poängen med kommunfullmäktige. Att vanliga människor får vara med och bestämma. Det är viktigt att politikerna representerar alla delar av samhället och därför måste man ha en bra och bred mix.

– Jag tycker det är jättebra. Skulle vi minska antalet blir det ett demokratiskt problem, om färre ska representera fler.

En bantning av antalet politiker skulle troligen betyda att de oerfarna försvann, de som är nya i politiken som till exempel unga kvinnor och personer med invandrarbakgrund.

– Det skulle också slå mot de små partierna som redan nu har få representanter.

Merkostnaden som det innebär att ha fler politiker tycker Lena Österlund inte heller är ett problem. Det handlar om fritidspolitiker som bara får betalt de tio dagar om året som fullmäktige sammanträder. Arvodet är småpengar i jämförelse med alla andra kostnader som kommunen dras med.

– Att sitta i fullmäktige är ingenting man blir rik på. Sundsvall har dessutom totalt sett låga kostnader för politiken, jämfört med andra kommuner.

Mer läsning

Annons