Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha folkomröstning om EU-konstitutionen

Oron gäller överstatlighet och maktöverlämnande.
— Vi behöver folkomrösta om EU-konstitutionen. Det är ett sätt att få folk att sätta sig in i frågorna, säger Jonas Sjöstedt, vänsterpartistisk EU-parlamentariker.

Annons
En kampanj har dragit igång och Jonas Sjöstedt reser runt i landet för att hålla tal och övertyga.
Jag märker att folk vet lite om förslagets innehåll, men att de vill folkomrösta, säger Jonas Sjöstedt.
Själv har han läst förslaget och har en hel del att invända.
Ett krav är gemensamt försvar om ett land angrips ska alla ställa upp med försvar, då försvinner Sveriges alliansfrihet, säger Jonas Sjöstedt.
Eftersom veto-rätten tas bort på flera området, blir det enligt Sjöstedt lättare att köra över länder.
Det är en stor omvandling, från samarbete till överstatlighet. Vi tycker att man ska fråga om lov för sådana saker, väljarna ska bestämma, säger Jonas Sjöstedt.
Han nämner gemensamt försvar, valuta och gränskontroller.
Man byter från fördrag till konstitution och inför statssymboler som en nationaldag, en nationalsång, gemensam valuta, en utrikesminister och president.
I går argumenterade han för en folkomröstning och mot konstitutionen vid ett torgmöte i Sundsvall, som arrangerades av Nätverket för folkomröstning om just konstitutionen.
När man väl har gått med på konstitutionen är det väldigt svårt att ändra sig, säger Jonas Sjöstedt.
Tio europeiska länder ska eller har folkomröstat. Snart är det dags för Holland och Frankrike som av tradition är positivt inställda till unionen.
Men oppositionen har vänt efter att frågorna kommit upp på dagordningen, säger Jonas Sjöstedt.
Enligt honom invänder fransmännen mot att lämna ifrån sig makt och att låsa det politiska innehållet. Jonas Sjöstedt tycker att Sverige borde ha samma argument, med den militära alliansfriheten som ytterligare punkt.
Det sägs att intresset för EU är litet, men se på EMU-frågan då engagerade sig folk eftersom det blev en omröstning, säger Jonas Sjöstedt.

Mer läsning

Annons