Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha levande centrum

/
  • Kjell Lönnå i ett levande centrum, på Nationaldagen 2010. Nu har han vänt sig till politikerna i #kandulova-kampanjen i frågan, men önskar sig fler konkreta förslag.
  • Erland Solander (M), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden har besvarat Kjell Lönnås fråga med att de vill rusta upp östra Storgatan ner till hamnen.

Körledaren Kjell Lönnå vill göra Sundsvalls centrum mer levande. Därför vände han sig direkt till politikerna i vår kampanj #kandulova. På frågan om han är nöjd med de svar han fått in säger han:
– Jag skulle vilja att man ännu mera konkret tar tag i en sådan viktig sak att förvandla Sundsvalls centrum till en ännu mera levande plats.

Annons

"Kan du lova att utvidga Sundsvalls centrum så att det inte bara innefattar halva Storgatan?" Den frågan hade Kjell Lönnå hoppats skulle få fler konkreta svar från partierna. Själv har han många idéer om vad som bör göras.

– Vi ska vara stolta över vår Stenstad, och det är jag också men därför menar jag att man skulle kunna sätta arkitekter och planerare att använda sig av hela innerstan på ett annat sätt och få ett större liv i stan, säger Kjell Lönnå.

Som exempel ger Kjell Lönnå Köpmangatan som han tycker borde formas om till en mer attraktiv handelsgata. Förr var det större genomströmning i och med att Posten och biblioteket låg där. Nu har det blivit mer en genomfartsgata, menar han och jämför med Gävle, där han tidigare bott, som har fyra centrum. Han tycker också att det är för många stora tomma ytor som Stora torget, Vängåvan och Esplanaden som sitter ihop.

– Man skulle omedelbart bygga ett kvarter vid före detta taxistationen, även om det blir smalt, torget blir mera torg, det är vad jag tycker, säger han.

Alla partier utom Centerpartier och Miljöpartiet har svart ja på Kjell Lönnås fråga om att de lovar att utveckla centrum. Sverigedemokraterna vill öka handeln genom att införa gratis parkeringsskivor.

– Ja det är ju också en tanke men det är ju mer för att få folk att handla mer, men jag tänkte att centrum skulle bli större med mera liv.

Moderaterna vill rusta upp östra Storgatan ner till hamnen.

– Det är jättebra men man skulle vilja att det hände mer närmare Köpmangatan, säger Kjell Lönnå.

Socialdemokraterna beskriver i sitt svar kort om Stadsvision Sundsvall, men inget konkret.

– Väldigt många sundsvallsinvånare vill att det ska hända saker omgående, att lyssna på visioner är fint men man vill också att det ska genomföras, säger Kjell Lönnå.

Folkpartiet nämner i sitt svar bland annat att de vill rusta upp olika kommundelscentra.

– Det är väl det som låter som det jag närmast tänkte kanske.

Varför ställde du just den här frågan?

– Jag turnerar mycket och ser många andra städer. I vårt fall går vi fram och tillbaka på en Storgata, som vi i och för sig är glada och stolta över. Men jag tror många med mig tycker att centrum börjar vid Knaust och slutar vid halva varuhuset In, säger Kjell Lönnå.

– På en stad på 100 000 personer så känns det ju ganska magert.

Mer läsning

Annons