Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha minst sju mandat

/
  • Marcus Molinder, SD:s förstanamn i Timrå tillsammans med Johnny Skalin, toppnamn i Sundsvall.

Trots flera skandaler har Sverigedemokraterna gjort sitt starkaste val hittills. I Sundsvall siktar partiet på åtminstone sju platser i fullmäktige.
– Det visar att vi är en kraft att räkna med, säger Johnny Skalin, toppnamn i Sundsvall.

Annons

I valet till kommunfullmäktige i Sundsvall 2010 fick Sverigedemokraterna 4,36 procent av rösterna. Det innebar att man gick från två till fyra mandat.

Enligt Johnny Skalin har man inte haft något uttalat mål när det gäller antal mandat det här valet men hans förhoppning har varit att de ska knipa sju platser i fullmäktige i Sundsvall.

– Det är alltid svårt att tippa kommunvalen och jag tänker inte ropa hej innan vi kommer över bäcken, sa Johnny Skalin i samband med partiets valvaka på Scandic hotell i Sundsvall.

Han och hans partikamrater var glada då de första valresultaten presenterades. De visade att partiet får över tio procent. Valrörelsen har dock kantats av flera skandaler. Expressen rapporterade om att flera av SD:s företrädare skrivit rasistiska kommentarer på sajter som Avpixlat. En av dem var Jan Selander som tvingades avsäga sig sina kandidaturer till kommun- och landstingsfullmäktige. Skalin medger att skandalerna påverkar partiet.

– Men jag tror att det är tydligt för väljarna att det här handlar om avvikande beteende.

Tidigare i veckan avslöjade också Sveriges Radio att partiledaren Jimmie Åkesson spelat bort stora summor pengar på nätcasinon. Skalin har trots det förtroende för Åkesson.

– Det är inte vår sak att ha åsikter om vad han gör på sin fritid och för sina pengar så länge han inte hamnar på obestånd ekonomiskt.

När nästan samtliga distrikt i Sverige är räknade strax innan midnatt visar siffrorna på ett ännu bättre resultat för SD, 13 procent.

– Allt över tio procent hade varit bra. Det här är resultatet av ett ihärdigt och långsiktigt arbete, kommenterar Skalin.

Mer läsning

Annons