Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha tydligare färdtjänstregler

/
  • Lena använder sig ofta av färdtjänsten. Här får hon hjälp av chauffören Torbjörn Bergman som ska skjutsa hennes till dagens qigong-pass på Friskhuset.

Rullstolsburna Lena Linné Johansson skulle besöka sin dotter, men fick inte hjälp fram till dörren.
Nu ifrågasätter hon vad som gäller för färdtjänstkunderna.
– Det är väldigt luddiga regler, säger hon.

Annons

Lena Linné Johansson har multipel skleros, ms, och använder sig av rullstol för att ta sig fram. Hon har ett aktivt liv, bland annat genom sitt engagemang i Neuroförbundet, där hon sitter som ordförande i lokalavdelningen i Sundsvall.

Lena har beviljats färdtjänst av Sundsvalls kommun och använder sig av tjänsten ofta, bland annat för att besöka sin dotter i Granlo. Vid dotterns hus måste Lena ta sig upp för en slänt och en trapp för att ta sig till entrédörren. Tidigare har hon fått hjälp av den chaufför som kört färdtjänstbilen.

– Det har inte varit något problem för dem att hjälpa till, säger Lena.

Men under påskhelgen skulle Lena besöka sin dotter. Då ville inte chauffören hjälpa henne till dörren.

– Han sa att han inte fick göra det, säger Lena.

Hon blev förvånad men har också förståelse för chauffören.

– De som kör är väldigt hjälpsamma och trevliga, det är den här killen också. Om de har fått nya direktiv de måste följa ska de ju göra det, säger Lena.

Hon har varit i kontakt med beställningscentralen och kommunens trafikutredare efter det som hänt. Hon har dock fått olika svar på hur situationen ska lösas. Någon hade sagt att hon för att få hjälpen ända till dörren måste ha så kallad tilläggshjälp. Den extrahjälpen måste beviljas och Lena har fått svaret att hon inte har rätt till den. En annan handläggare ska ha sagt att dottern bör ha en ramp vid huset.

– Då blev jag arg. Ska dottern behöva skaffa en rullstolsramp? Jag tycker att färdtjänsten borde kunna hjälpa mig i stället, säger Lena.

Frågan om vad färdtjänsten kan hjälpa till med brukar diskuteras inom Neuroförbundet enligt Lena. En av medlemmarna har en dotter som bor på andra våningen. Men hon kan inte besöka dottern, då färdtjänstens chaufförer inte kan hjälpa henne uppför trappan.

– Ska vi sluta leva, vi som är handikappade? frågar sig Lena.

Mer läsning