Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill satsa på kvinnolöner

/
  • Ingeborg Wiksten (FP) vill ge 5 000 kronor mer till specialistsjuksköterskor.

Folkpartiet i Västernorrland vill höja lönen med 5 000 kronor för specialistsjuksköterskor och specialister inom sjukgymnastik.
Totalt handlar det om 150 "karriärtjänster" inom vården.

Annons

Folkpartiet presenterade i går sin satsning på kvinnodominerade yrken i vården. Partiet vill höja lönerna för specialistsjuksköterskor och specialister inom sjukgymnastik med 5 000 kronor i månaden.

– Centralt ville folkpartiet att vi skulle satsa på 50 tjänster i Västernorrland. Men vi vill finansiera ytterligare 100 tjänster, säger Ingeborg Wiksten (FP) ordförande i folkhälso- primärvård- och tandvårdsnämnden i Västernorrland.

Ambitionen med lönesatsningen är att öka statusen på kvinnodominerade vårdyrken.

– Båda yrkesgrupperna är jätteviktiga för en bra vård. De här grupperna har långa utbildningstider och det är viktigt att det också ska löna sig att utbilda sig i kvinnodominerade yrken. I dag är det inte så stor löneskillnad mellan en specialistsjuksköterska och en vanlig sjuksköterska, säger Ingeborg Wiksten.

Hur mycket kostar satsningen?

– Vi har räknat med nio miljoner kronor.

Kommer "vanliga" sjuksköterskor också att få mer i lönekuvertet, enligt folkpartiets förslag?

– På sikt vill vi även öka lönerna där. Men i det här läget gör vi inte det.

Ett stort problem i vården i dag är arbetsmiljön.

– Oja, det jobbar vi mycket med i nämnden. Vi måste jobba smartare. Nästa fredag ska vi träffa fackförbunden för att se över vilka förbättringar man kan göra.

Behövs det inte fler händer snarare än att jobba smartare?

– Jo, men problemet är att det inte finns tillräckligt med vårdpersonal att rekrytera. Och det är därför vi behöver öka statusen. Att satsa på de här yrkesgrupperna ökar både kvalitén och kontinuiteten inom vården.

Mer läsning

Annons