Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill slippa munkorgstvång för sina hundar

Myndigheterna kräver att två rottweilers som under flera år spridit skräck i ett bostadsområde ska ha munkorg på promenader.
Ägarna menar att hundarna plågas av detta och vill nu slippa korgen.

Annons
Under flera år har hundarna, som ofta sprungit lösa, spridit skräck i bostadsområdet utanför Sundsvall. Grannar har vittnat om många incidenter genom åren och flera polisanmälningar har gjorts. I slutet av augusti i fjol kulminerade händelserna då en kvinna som var ute i skogen och plockade bär blev biten i vaden.
Polismyndigheten beslutade den 19 oktober i fjol att hundarna under promenader måsta vara kopplade och försedda med munkorg. Ägarna överklagade beslutet och förklarade händelsen med den bärplockande kvinnan på följande sätt.
"Händelsen i skogen då hunden bet kvinnan har föranlett att det startat en utredning kring hundens aggressivitet mot gummistövlar. Hunden är inte aggressiv mot människor."
Till länsstyrelsen har hundägarna hävdat att aggressiviteten mot gummistövlar nu är borttränad. Munkorgarna menar de är plågsamma och hämmande för hundarna att bära.
Länsstyrelsen gick dock på polisens linje i sitt beslut.
"Länsstyrelsen anser att händelsen då hunden bet kvinnan i vaden, med bakgrund av att hunden trots sina fyra år är nafsbenägen, är tillräckliga skäl för att den ska bära munkorg."
Även den andra rottweilern har orsakat sådana olägenheter i området att den bör ha munkorg på promenader.
Till länsstyrelsen har grannarna vittnat om att situationen i området har blivit bättre sedan polismyndighetens beslut och att hundarna inte längre springer lösa.
Striden om munkorgarna går vidare eftersom hundägarna nu har överklagat till länsrätten.

Mer läsning

Annons