Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ta tillbaka makten

/
  • Jobben och en offensiv skolpolitik ska föra Peder Björk tillbaka på kommunalrådsposten.

I Peder Björks CV står redan kommunalråd – i fem månader.
Nu vill han skriva till ytterligare minst fyra år.
– Det är klart mitt mål, men tyvärr är det inget dukat bord den nuvarande majoriteten lämnar efter sig, säger han.

Annons

Ända sedan våren 2007 har Peder Björk, 38, varit heltidspolitiker i S. Först som vice kommunalråd, sedan kommunalråd och nu oppositionsråd i fyra år.

Det senare ett unikt uppdrag för en socialdemokrat i Sundsvall – de hade innan valet 2010 alltid suttit i majoritet sedan storkommunen bildades 1974.

Peder Björk själv är partiets ansikte utåt och för första gången i deras historia är det ett och samma namn som toppar samtliga fyra valsedlar.

Och han sticker inte under stol med att siktet är inställt på av återta makten.

– Ett stort problem är att nuvarande kommunledningen misslyckats inom flera områden, privatiseringar, skolan och jobben. Samtidigt som ekonomin är i fritt fall med en prognos på minus 25 miljoner i år, säger Peder Björk.

Vad är du mest stolt över under den här mandatperioden?

– Vi gav varandra ett löfte om att vara offensiva och konkreta i vår roll som opposition. En opposition mot orättvisor, inte mot den nya majoriteten. Ett löfte jag tycker vi fullföljt.

Något misslyckande?

– Våra motståndare har misslyckats med arbetslösheten, både bland unga och äldre. För egen del borde vi själva med facit i hand ha drivit frågan om en ny kommunledning eller ett nyval hårdare efter den turbulens som uppstod i juni 2012.

Varför ska folk rösta på S?

– Vi vill få fler i jobb och har dessutom en tydligare och offensivare skolpolitik än våra motståndare.

Vilka frågor brinner du mest för personligen?

– Det är just jobb och utbildning, två frågor som hänger ihop. Frågor som också partiet lyfter fram och därför känner jag mig också trygg.

Era motståndare har lagt budgetförslag – något du reagerar på?

– Koalitionens budgetförslag är inte finansierat. De kommer över åren att använda 70 miljoner av Stadsbackens pengar, är det hyresgäster och elkunder som ska betala. Dessutom vill de låta alla partier få genomslag för sina idéer, exempelvis KD och vårdnadsbidraget. Det blir dyrt.

Vilka partier kan du tänka dig att samarbete med?

– Vi utesluter inget förutom SD. Som det sett ut den senaste mandatperioden är det viktigt att hitta en stabil majoritet, även om det förstås inte är ett förstahandsval att gå ihop med M.

Hur många mandat siktar ni på?

– 35, som vi hade inför förra valet.

Mer läsning