Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villkorlig dom för personliga assistenter

De tre kvinnorna som åtalades för ocker döms nu, mot sitt nekande, till villkorliga domar.

Annons

För två veckor sedan hölls rättegången mot de tre personliga assistenterna som alla arbetade hos samma kvinna i Sundsvall. Tillsammans ska de ha krävt den sjuka kvinnan på 9000 kronor för att lyfta upp henne från golvet då hon ramlat. Händelsen inträffade i oktober 2011 och det var först efter att den sjuka kvinnan pratat med några väninnor som assistenterna blev polisanmälda.

I mars förra året åtalades de tre kvinnorna. Själva nekade de till brott och menade att de inte alls krävt brukaren på pengar. Pengarna ska i stället ha varit en gåva. Enligt assistenterna var kvinnan tacksam eftersom två av dem hjälpte till med lyftet trots att de inte jobbade hemma hos kvinnan vid tillfället. Kvinnan ska också ha sagt att de kunde använda pengarna till att anlita en massör, eftersom en av dem skadade ryggen i samband med lyftet.

Men samtliga tre döms nu för ocker och straffet blir villkorliga domar. Tingsrätten menar att det förefaller osannolikt att kvinnan av egen vilja skulle ha gett assistenterna pengar. Rätten menar också att assistenternas uppgifter inte är trovärdiga.

Endast en av assistenterna arbetar kvar hos brukaren. Hon var också den enda av dem som lämnade tillbaks pengarna kort efteråt. De andra två ska betala skadestånd till kvinnan på 3000 kronor var.

Villkorlig dom innebär att den som döms får en prövotid på två år. Om åklagaren får kännedom om att den som fått villkorlig dom missköter sig kan denne i tingsrätten ansöka om förändring av den villkorliga domen. Rätten kan då meddela varning, ändra en föreskrift eller besluta att den villkorliga domen ska ersättas med en annan påföljd.

Mer läsning

Annons