Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinjett: Tidningsliv / Svenåke Boström

Annons
Vinjett: Tidningsliv / Svenåke Boström

Drygt en vecka har gått sedan vi lanserade nya ST. Vi har fått både ris och ros som ni kunde läsa i chefredaktörens kommentar i fredagstidningen. Men det mest fantastiska är det enorma engagemang som finns för tidningen. Ett engagemang som kommer att ytterligare utveckla ST.
När det här projektet drog igång för drygt ett år sedan insåg vi naturligtvis redan då att det var ett känsligt uppdrag att radikalt förändra läsarnas morgonvanor. Att dessutom göra det så att så många som möjligt blir nöjda det är en riktig utmaning.
Mer sport skriver en del läsare, mindre sport, tycker andra. Skippa börssidorna, det är ändå gammal information, tycker en del, medan andra säger att den snabba översikten i morgontidningen är oslagbar.
Samtidigt gäller det att göra en tidning som vi själva kan vara stolta över. Och lika väl som det finns mängder av motstridiga synpunkter från läsarna så är förhållandet detsamma hos oss på tidningen. Ibland går debattens vågor höga, och det är ju så det ska vara. När åsikter och argument bryts mot varandra, då utvecklas produkten.
Det är därför den här spalten blir så viktig. Ett forum för er läsare där ni får ställa frågor och få svar, komma med kritik, förslag och önskemål. En del av den skarpaste kritiken har redan fått resultat, som ni kunnat läsa i ovan nämnda artikel.
Andra önskemål som jag nu bollat vidare till redaktionen kommer jag att redovisa i kommande krönika. Det handlar om allt möjligt från väderinformationen till tjockleken på spaltlinjerna.

Så över till ett par kritiska röster, så här skriver två läsare:
"Största minus är att tidningen inte satt ihop ordentligt utan var väldigt dåligt häftat och sidorna ville inte sitta ihop. Fixar ni detta, då blir ST Norrlands bästa tidning."
"Positivt till 90 procent, innehåll och allt, men snälla ni vik tidningen rätt!"
ST i det tidigare formatet var ju limmad och inte häftad. I samband med byte av teknik har det funnits problem med en del av häftanordningen. Detta jobbar tryckeriet mycket intensivt med att lösa.
När det gäller att vi inte "kan vika tidningen rätt" så handlar det om att första delen av tidningen, sidorna fram till mittuppslaget har en större marginal. Detta lilla "överlapp" måste finnas för att vi ska kunna blada i bilagor i tidningen. En liten greppkant för ibladningsmaskinen. Det var likadant i det gamla formatet, men då märktes det inte lika mycket eftersom överlappet låg i botten på sidan.

Några läsare har också hört av sig för att man saknar fredagens bioannons med hela programmet och alla tider. Att den är borta beror på att SF valt att sluta annonsera biotablån i landets alla lokaltidningar.
I Filmguiden på Kultur & Nöje i ST redovisas vilka filmer som har premiär, vilka som visas under veckan och vad ST gett för betyg. Inga gamla filmer finns med, de plockas bort när de försvinner från repertoaren. För aktuella tider får man gå till sf.se eller ringa SF på telefon 08-56260000.

I lanseringen av nya ST har vi varit noga med att betona att det inte bara är en förändring av formatet. Det är också en genomgripande förändring av innehåll, struktur och form. En förändring som kan leda fram till nya morgonrutiner. Det såg jag direkt vid det egna frukostbordet.
Att premiärnumret ägnades lite extra tid och uppmärksamhet, det var förstås naturligt. Men när mönstret upprepade sig dag efter dag förstod jag att här hade det hänt något. Jag såg hur frugan ägnade dubbelt så lång tid åt ST. Helt plötsligt var läsningen mer lättillgänglig. Det här bekräftas också av många andra läsare.
En av vår kvinnliga läsare skriver:
"Äntligen kunde jag läsa hela tidningen. Förut glömde jag ofta övre högra sidan. De som annonserar måste vara glada. Annonserna syns bättre och verkar vara större."
En entusiastisk man från Sörberge ringde och sa:
Jag brukar läsa tidningen en halvtimme varje morgon, nu har jag suttit i en och en halv timme. Det här var mycket intressant läsning".


Mer läsning

Annons