Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virushackaren i Härnösand åtalas

32-åringen i Härnösand, som för två år sedan började sprida ett eget datavirus, kommer att åtalas. Det berättar Computer Sweden i dag. Kammaråklagaren i Sundsvall fattar beslutet före midsommar. Det är första gången en svensk åtalas för att ha orsakat skada med hjälp av ett virus.

Annons
Förundersökningen kring den nu 32-årige hackaren är nu klar.
- Jag räknar med att det är klart före midsommar, säger Christina Brohlin, kammaråklagare i Sundsvall, till Computer Sweden.
Resursbrist hos polisen har gjort att utredningen tagit tid.
- Det har dessutom varit svårt att få kontakt med honom. Han har vid flera tillfällen inte dykt upp. Men nu har slutdelgivningen skett, säger Christina Bohlin.

\"Det var jag som skrev Ganda\"
32-åringen är tidigare ostraffad.
Han har erkänt att det är han som skrivit viruset, kallat Ganda.
Gandaviruset var en så kallad mask.
Det spreds genom att skicka mejl till alla adresser i Outlook på den dator som infekterats.
Den 17 mars 2003 infekterades den första datorn, och Ganda fick stor spridning i Sverige.
Första halvåret 2003 var Gandaviruset Sveriges tredje mest spridda virus, och låg kvar på tio-i-topp-listan till februari 2004.

Tidningen Ångermanland
Gandaviruset hade en hårdkodad lista med mottagare; journalister på Tidningen Ångermanland, Aftonbladet, SVT Debatt och FNA/ Flashback, samt anställda på Skolverket.
- Lokalt jobbade vi med Tidningen Ångermanland, säger Torbjörn Ull, kriminalinspektör i Sundsvall, som lett förundersökningen.
- Genom en överenskommelse fick vi dem att inte radera mejlen och kunde på så sätt komma ned till ursprungsmejlet,säger han till Computer Sweden.
32-åringen hävdar att han blivit illa behandlad av skolväsendet.

Mer läsning

Annons