Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-radio:"Olämpligt med solarium på sjukhuset"

Solariesolning ökar risken att utveckla hudcancer. Men inte ens sjukhuset är en fredad zon. Sedan två år tillbaka finns det ett kommersiellt solarium i sjukhusgången på gågatan, inte långt från hudkliniken. Det är olämpligt, anser Anita Bergman, tf verksamhetschef för hudkliniken. Hon kräver nu att solariet tas bort.

Annons
Anita Bergman konstaterar att solariesolning ökar risken att utveckla malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer. Hon anser att ett solarium på sjukhuset strider mot den hälsofrämjande profil sjukhuset har och utgör ett pedagogiskt dilemma. Hudkliniken vid Sundsvalls sjukhus informerar patienter om riskerna med solarium. Men när patienterna lämnar kliniken är det lokaler för ett kommersiellt solarium de först ser.
Hon påminner i ett brev till landstingsfastigheter att fallen av malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer, har tredubblats på 20 år. De drabbade blir också allt yngre.
På grund av hotellbygget finns det planer på att flytta solariet ännu närmare hudkliniken men Håkan Backlund, ansvarig på förvaltning av landstingsfastigheter, har nu fått något att tänka på. Han har vidarebefodrat brevet från Anita Bergman till sin chef Åke Erlandsson.
Jag anser att det är en viktig principfråga som måste behandlas på rätt sätt. Man måste kanske behandla frågan politiskt, säger Håkan Backlund.
I mars gick de nordiska strålskyddsmyndigheterna gemensamt ut med en varning om solariesolandet. De avråder generellt från att sola i solarium. Personer under 18 år eller med ljus och känslig hud avråds från att överhuvud taget använda solarium.

Mer läsning

Annons