Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-TV:80-åring avvisades

Idag på förmiddagen genomförde polisen avvisningen av den Azerbajdzjanska flyktingfamiljen i Timrå. Den gamla kvinnan i familjen var så sjuk att hon fick bäras ut på bår.

Annons
De två systrarna var förtvivlade när dom tillsammans med den enes sexårige son leddes ut från lägenheten i Tallnäs. Den svårt sjuka 80-åriga mormodern fick bäras ut på bår. Avvisningen av familjen, som bott i Sverige och Timrå i över tre år, sker trots att det finns ett läkarintyg som säger att den 80-åriga kvinnan inte bör flyttas.

\"Borde inte genomföras\"
- Utlänningsnämnden följer inte FN:s konventioner på någon punkt. Det här är en avvisning som absolut inte borde få genomföras, säger familjens ombud, Jan-Åke Biberg.
- Den gamla kvinnan i familjen är dessutom enligt läkare inte transportabel men ände genomförs avvisningen. Det är jag mest kritisk till.
- Det är klart att familjen är förtvivlad. De vill ju vara kvar här. Men vi försöker göra det här så bra som möjlig. Vi visar hänsyn och ger dem den tid de behöver för att göra sig i ordning, säger Nicke Gärdin, chef för gränspolisen som ledde avvisningen.
- Alla sådana här ärenden är tragiska på sitt sätt. Det är ju människor vi har att göra med.

Osäker framtid
Vid lunchtid startade sedan resan från Midlanda till Azerbajdzjan med ett specialchartrat flygplan. Det är dock osäkert om familjen blir insläppt i landet eftersom den äldre kvinnan saknar medborgarskap. Familjen har inte heller någon bostad att återvända till

Mer läsning

Annons