Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-TV:Barnens röster blev hörda

Mycket talar för att det blir undervisning i Nedansjö skola även i höst. Före gårdagens möte i fullmäktige meddelade Leif Nilsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, att ärendet ska utredas ytterligare innan fullmäktige fattar beslut. — Det känns som en etappseger, sa Henrik Selin, förälder till barn i skolan.

Annons
Barn- och utbildningsnämndens beslut om att lägga ner Nedansjö skola har upprört föräldrar och bybor. Mest kritiska har de varit mot utredningen som låg till grund för beslutet och det faktum att beslutet inte fattats av fullmäktige.
Leif Nilsson har tidigare sagt att svåra beslut ska tas i fullmäktige. Nedläggningen av skolan menar vi är en fråga för hela byn och inte enbart en skolfråga. Vi tycker att utredningen som gjorts saknar en analys av de konsekvenser som en nedläggning får för byn, förklarade Henrik Selin.
För att markera sitt missnöje höll de flesta föräldrar i går sina barn hemma från skolan. Endast fem av skolans 36 elever fanns där. Vid lunchtid samlades sedan ett 100-tal barn, föräldrar och andra bybor för att demonstrera utanför kommunhusets entré inför fullmäktigesammanträdet.
Med handskrivna skyltar och banderroller i händerna stod de och skanderade \"Vi vill ha skolan kvar\".
Och protesterna gav resultat.
Några minuter före det att fullmäktige skulle inledas kom den socialdemokratiska fullmäktigegruppen med Leif Nilsson i spetsen ut till den protesterande folksamlingen.
Beskedet han hade att lämna var av det positiva slaget för Nedansjö.
Efter möte i fullmäktigegruppen har vi beslutat att ärendet ska utredas ytterligare av barn- och utbildningsnämnden och sedan ska det skickas till fullmäktige för beslut.
Varför har ni fattat det här beslutet?
Det har varit olika bud om vad vi har lovat och inte lovat som har gjort att vi nu gör så här.
Beskedet möttes med glädje.
Det känns otroligt bra. Det är skönt att komma hem till byn och kunna visa att vi politiker verkligen jobbar, sa Lena Sjöberg, ordförande i Stöde s-förening, som kämpat för skolan i Nedansjö.
Även bland föräldrarna mottogs beskedet med uppåtpekande mungipor.
Det känns bra att det inte behövde gå prestige i det här utan att de har lyssnat på vad vi har sagt, sa Henrik Selin.
Tillsammans med de andra föräldrarna fortsätter han nu kampen för att skolan i Nedansjö ska bli kvar.
Skulle skolan ändå till slut läggas ner känns det i alla fall som om vi har fått en rättvis behandling när beslutet nu tas i fullmäktige, menade Henrik Selin.

Mer läsning

Annons