Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-TV: Polisens spaningsvideoHär säljs knarket

När maratonrättegången mot heroinligan inleddes i går hävdade åklagaren att det gjorts minst 250 sådana här affärer under en vintermånad. Men försvaret menar att pundarna bara fått hälften så mycket droger som de betalat för.

Annons
I går tog tre Sundsvallsbor och tre Helsingborgare plats i tingsrätten, åtalade för grova narkotikabrott. Alla riskerar hårda straff, och Sundsvallsborna dessutom utvisning till hemlandet Vietnam.
Bevisningen mot de misstänkta langarna gås igenom denna vecka, och sedan följer ett juridiskt maraton där hela 26 åtalade missbrukare ska höras om köpen från ligan. I mitten av juni hålls så slutpläderingarna.
Den 42-årige Bredsansbon \"Robert\" tros vara huvudperson i Sundsvall. Han förnekar all känndeom om knarket, men hans springpojke \"Albin\" medger att han sålt omkring 25 \"kabbar\" heroin. Granlokvinnan säger att hon inte begrep att affärerna handlade om knark.
Åklagaren hänvisade i sakframställningen till omfattande videospaning och telefonavlyssning. På så sätt vill han visa ligamedlemmarnas roller och insyn i affärerna.
Polisen har beräknat att omkring 250 herionförsäljningar har gjorts och att varje dos, eller \"kabbe\", innehållit 0,2 gram heroin. Polisen har också beräknat att ett paket från Helsingborg innehållit minst 80 gram heroin. På så sätt har man kommit fram till att ligan hanterat minst 90 gram, och sålt minst 65 gram. Förtjänsten blev 130 000 kronor.
Men advokaterna ifrågasätter beräkningarnas bevisvärde. Ingen vet egentligen hur mycket som fanns i paketet. De kabbar som finns i beslag innehåller bara 0,1 gram, och flera av missbrukarna anser att ligan blåste dem på halva mängden knark.
Frågan är avgörande för straffvärdet, där mängden narkotika är en central faktor.
Därför ligger det äkta paret från Helsinborg extra illa till. De anklagas mot sitt nekande för att vara Sundsvallsligans leverantörer, och i ett källarförråd i deras hus hittades 157 gram heroin och 160 ecstasytabletter.
Polisen var ganska säkra på att kunna avslöja \"Robert\" redan i januari, sedan han återvänt i bil från Helsingborg. De stoppade och sökte igenom bilen. Men i själva verket anlände partiet samtidigt till Sundsvall med den 35-årige kuriren.
Vi gick bom helt enkelt. Då var det bara att vänta på nästa tillfälle att slå till, berättar en narkotikaspanare.
I dag fortsätter rättegången med förhör av de åtalade.

Mer läsning

Annons