Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-TV:Skolstrejk gav effekt

I dag strejkar eleverna vid Nedansjö skola. Föräldrar håller sina barn hemma från skola och förskola som en protest mot hur socialdemokraterna hanterat frågan, heter det i ett pressmeddelande. Och demonstrationen har gett effekt. Strax före fullmäktigemötet beslöt socialdemokraterna att skolsituationen i Nedansjö ska utredas mer.

Annons
Föräldrar och barn från Nedansjö ska i dag närvara när fullmäktige i Sundsvall behandlar utredningen om skollokaler. De ställde sig utanför kommunhuset redan klockan tolv, två timmar före mötet, för att få träffa så många som möjligt av de politiker som var på väg till mötet.
Tanken var att fullmäktige i dag skulle besluta att skolorna i Liden och Anundgård får vara kvar och att framtiden för alla andra skolor skulle utredas vidare. Inte ett ord skulle sägas om nedläggningsdömda Nedansjö skola.
Det var i slutet av mars som barn- och utbildningsnämnden beslöt att lägga ner den hundraåriga byskolan. Yvonne Flodén (c) yrkade på att skolan skulle bevaras.
I kommunstyrelsen har miljöpartiet, centern och folkpartiet yrkat på att nedläggning av alla skolor (inklusive Nedansjö skola) och förskolor ska fattas av fullmäktige.
Folkpartiet, centern och miljöpartiet anser att det är \"en fullständigt bakvänd ordning\" att barn- och utbildningsnämnden fattar beslut om nedläggning av en byskola och överlåter beslutet att bedriva skolverksamhet i oförändrad omfattning till fullmäktige.
Folkpartiet ska vid dagens fullmäktigesammanträde att begära återremiss på lokalutredningen, det vill säga att den görs om. Och det blir åtterremiss eftersom socialdemokraternas fullmäktigegrupp strax före fullmäktigemötet beslöt att Nedansjö skola ska ingå i den fortsatta utredningen om skollokaler.
Leif Nilsson (s), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, kom ut och kunde därmed lugna ner oroliga Nedansjöbor med sitt besked.
Han lovade också att när utredningen är klar ska beslutet om Nedansjö tas av fullmäktige.
Många föräldrar har hävdat att Leif Nilsson på tidigare fullmäktigemöte och träffar har sagt att ett sådant här beslut bör fattas i kommunfullmäktige.
Det har varit olika bud om vad vi har lovat och inte har lovat som gör att vi nu gör på detta vis, sade Leif Nilsson till ST:s reporter på plats.
Föräldrar som har barn i Nedansjö anser att beslutet att lägga ner Nedansjö skola vilar på felaktiga grunder.
De anser:
- att beslutet om Nedansjö fattats på fel beslutsnivå och på ytterst vaga grunder, dessutom utan att först ha behandlats i det lokala skolrådet
- att det finns stora brister i underlaget från tjänstemannen
- att man inte har tagit hänsyn till hur Nedansjö by som helhet drabbas
Föräldrarna kräver i ett pressmeddelande:
- att Nedansjöbarnen visas samma respekt som barn i övriga kommundelar
- att Sundsvalls kommun står vid sitt ord och följer FN:s barnkonvention
- att det görs en konsekvensanalys vad gäller Nedansjö bys framtid vid en skolnedläggning
- att Leif Nilsson (s), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, håller sitt ord och att frågan om Nedansjö skolas nedläggning förs vidare till kommunfullmäktige
- att skolplanen för Sundsvalls kommunala skolor ska följas även av den politiker som skrivit den.

Mer läsning

Annons