Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webbradio:Fri man kommer hem

/
  • Efter fem månader och 16 dagar inlåst på Migrationsverkets förvar återvände Mohammad Attarbashi i går till Sundsvall. Vad som föärändrats mest under tiden? –Jag, säger Mohammad.
  • –Så jävla skönt att se dig! Mohammad återser kompisarna Hani Abdusalam och Adel Ahmed i Fagerdal. –Jag förstår inte hur polisen tänker. Jag blev helt chockad när de låste in Mohammad, säger Hani, som var med och organiserade förra veckans demonstration till stöd för Mohammad.
  • Ett delat ruffigt rum på flyktingförläggningen, men Mohammad är lycklig. –När mina vänner får veta att jag är ute blir det fest, lovar han.
  • Mohammad och Hani Abdusalam

–Jag fattar inte att det är sant. Jag är en fri man! Efter fem månader inspärrad på Migrationsverkets förvar kom 19-årige Mohammad Attarbashi i går hem till Sundsvall.

Annons
14.39 klev Mohammad Attarbashi av X-tåget i Sundsvall. Han har inte sett stan sedan 22 april, då han fördes härifrån i polisbil till Migrationsverkets förvar i Gävle.
Jag är fri. Men jag hoppas att de andra oskyldiga som är kvar på förvaret också får komma ut, säger Mohammad.
När Mohammad kliver in på Migrationsverkets kontor i stan skapar det förvirring. Ingen tycks veta att han var på väg. Men det ordnar sig med pengar och ett enkelt rum på flyktingförläggningen.
Lika stor ör överaskningen bland människorna i Fagerdal, där Mohammad är ett välkänt ansikte. Han har bott här sedan 2001.
Hej, Mohammad, har du suttit på fängelse? ropar en lillkille på cykel.
Så jävla skönt att se dig, hoppas att allt går bra nu, säger vännen Hani Abdusalam och kramar om Mohammad när de möts.
Hani var en av centralfigurerna bakom förra veckans demonstration till stöd för Mohammad och familjen Hadzic.
Demonstrationen betydde mycket för Mohammad.
Jag glömmer inte mina kompisar. Jag trodde aldrig att någon skulle demonstrera för mig, säger Mohammad.
Utlänningsnämnden har belutat att Mohammad inte har asylskäl, och han ska avvisas. Så när han släpps ur förvaret är han frihet ändå relativ. Han måste anmäla sig hos polisen tre gånger i veckan.
Iran vägrar ta emot avvisade som inte frivilligt återvänder hem. Enligt polismästare Lennart Månsson i Gävle beror frigivandet på att svenska UD inte lyckats få Iranska staten att ändra uppfattning i den frågan.
Vi har alltså fått besked om att det i nuläget inte går att verkställa avvisningar till Iran, och då har vi beslutat att han ska släppas ur förvar. För vi ska inte tillgripa mer våld än nödvändigt, säger Lennart Månsson.
Nu har han suttit inlåst i drygt fem månader. Och det fanns ju inte ens då några särskilda besked om och när UD skulle lyckas med förhandlingarna?
Nej, men då fanns det hopp om att vi skulle ett sådant besked, säger Månsson.
Mohammad anser fortfarande att polisen låst in honom helt i onödan.
De säger att jag skulle gömma mig, men nu ska de få se. Direkt i morgon ska jag ansöka om att få börja på skolan igen, säger han och berättar om drömmen att studera elektronik eller juridik på universitet.
Nu är du tillbaka i Sundsvall. Vad är det som har förändrats mest medan du var borta?
Mohammad tänker länge innan han svarar:
Jag.

Mer läsning

Annons