Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webbradio:Vården av apatiska barn anmäld till Socialstyrelsen

Asylkommittén i Sundsvall har anmält behandlingen av asylsökande barn vid Sundsvalls sjukhus till Socialstyrelsen. — Rent moraliskt tycker jag att vi måste reagera. De här barnen i Sundsvallsområdet kommer i kläm , säger Birgitta Krona, ordförande för Asylkommittén i Sundsvall.

Annons
Asylkommittén vill att Socialstyrelsen tittar närmare på hur vården av en 12-årig flicka och en 15-årig pojke ser ut.
Den 12-åriga flickan hamnade i koma den första december i fjol och reagerar inte på något. Hon vårdas på ett behandlingshem. Den 15-årige pojken har sondmatats i 16 månader och har nyligen lagts in på sjukhus, säger Birgitta Krona.
Asylkommittén tycker att Socialstyrelsen måste göra även en allmän översyn i länet över hur de apatiska barnen vårdas.
Vi vet inte vem som har huvudansvaret. Är det föräldrarna, polisen, socialförvaltningen, den somatiska vården, psykvården eller Migrationsverket? Vi vet inte vem vi ska vända oss till, säger Birgitta Krona.
Asylkommittén har varit i kontakt med sjukvårdsexpertis som säger att de apatiska barnen behöver avancerad sjukvård men så är det långtifrån på alla håll i landet.
I Skellefteå har man startat ett nätverk som fångar upp de här barnen i ett tidigt skede, säger Birgitta Krona.
Hon anser att man måste ha ett gemensamt förhållningssätt regionalt och nationellt i hur vården av barn med uppgivenhetssyndom ska bedrivas.
Det är mycket skrämmande att det inom sjukvården råder så stor oenighet om hur vården ska bedrivas, skriver Birgitta Krona i sin anmälan.
Även läkare i samma sjukhus har olika uppfattningar.
Det finnas också svårt sjuka barn som vårdas hemma av i många fall psykiskt nedbrutna föräldrar, skriver Birgitta Krona.
Birgitta Krona har märkt att Migrationsverket bedömer att de barn som vårdas på sjukhus är sjukare än de som vårdas i hemmen eller på ett behandlingshem.

Mer läsning

Annons