Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Y:et och Vivansborg drabbas i nästa års budget

/

De budgetramar som gäller för kultur- och teknikförvaltningen i Timrå nästa år drabbar bland annat fastighetsunderhållet. Y:et och Vivansborg ligger mycket illa till när svångremmen dras åt.

Annons
Budgetramen för Y:et är minskad med 100 000 kronor, vilket innebär att det inte finns utrymme för något som helst underhåll av byggnaden
Pengarna räcker i stort sett bara till att betala elkostnaderna, säger Ronnie Söderlund, chef för kultur och teknik.
Den största minskningen gäller bidragen till samlingslokaler. I budgetdirektiven förutsätts bidragen minska med 1,6 miljoner kronor, vilket gör att endast 1,2 miljoner kronor återstår att fördela. Innevarande år har Vivansborg fått 100 000 kronor, men utrymmet krymper eftersom Ljustorps bygdegård och Västansjölokalen har avtal med kommunen som sträcker sig längre.
Det betyder små möjligheter att kunna bevilja bidrag till andra samlingslokalsägare, exempelvis Vivansborg, konstaterar Ronnie Söderlund.
Samtidigt är man medvetna om att en nedläggning av Vivan skulle få stora följder för programverksamheten i skolan och förskolan. För att komma till en scen måste då barnen i Vivsta bussas ut till Söråker, vilket leder till stora kostnader och tidsspillan för skolan.
Det handlar om skolbioverksamheten dit barn från Mariedal, Vivsta skola, Böle skola och Sörbergeskolan i dag har gångavstånd. Om utbudet ska vara två filmer per år och barn och dessa måste åka till Söråker stiger busskostnaderna från dagens 20 000 kronor till 120 000 kronor.
För allmänheten innebär det att alla konserter och teaterföreställningar också måste flyttas till Söråker, om man inte nöjer sig med arrangemang i gymnastiksalar och i Sporthallen.
Det mest realistiska alternativet är att dra ned på antalet föreställningar på skolbion och skolteatern.

Mer läsning

Annons