Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yatzy har sannerligen visat "framtassarna"

/
  • Länets färskaste hundekipage har redan gjort succé. Inom loppet av några veckor har schäfertiken Yatzy med föraren Daniel Vesterlund räddat tre människoliv.
  • Yatzy har visat sig vara en sök- och spårhund av högsta kvalitet.
  • Länets färskaste hundekipage har redan gjort succé. Inom loppet av några veckor har schäfertiken Yatzy med föraren Daniel Vesterlund räddat tre människoliv
  • Länets färskaste hundekipage har redan gjort succé. Inom loppet av några veckor har schäfertiken Yatzy med föraren Daniel Vesterlund räddat tre människoliv

Inom loppet av några veckor har schäfern Yatzy och hennes förare Daniel Vesterlund räddat livet på tre människor.
– Jag har lite blandade känslor. Tacksamheten från de anhöriga värmer, men egentligen gör vi ju bara vårt jobb och vår första prioritet är att rädda liv, menar Daniel.

Annons

Polishunden Yatzy, en fyraårig schäfertik, med föraren Daniel är länets nyaste tillskott bland hundekipagen, och efter bara drygt ett halvårs tjänstgöring har teamet redan gjort succé.

Bara under de senaste veckorna har Yatzy och Daniel räddat tre människoliv, varav två inom loppet av samma dygn.

– För någon helg sedan blev vi utbeordrade att söka efter en kvinna som försvunnit i Timråtrakten. Det var kallt ute och vi tilldelades ett sökområde. Plötsligt dök Yatzy rätt in i ett buskage och började skälla. Hon hade hittat kvinnan, som fördes till sjukhus, säger Daniel.

Kvällen därpå fick han och Yatzy åka ut för att leta efter en dement, äldre man som försvunnit i Härnösand.

– Vi åkte ut vid sjutiden på kvällen, och mannen hade då varit borta i sju timmar.

Daniel och Yatzy sökte i flera timmar utan resultat. Vid tiotiden på kvällen kom det in tips om att mannen blivit observerad vid ett ridhus.

– Jag åkte dit och tog ut Yatzy. Efter bara en liten stund började hon spåra efter en grusväg och sprang raka vägen in i en lada. Det visade sig att mannen sökt skydd där inne. Han var nedkyld, men vid gott mod, berättar Daniel.

En vecka dessförinnan blev Daniel uppkallad till Hammarstrand i Jämtland där en dement man försvunnit från ett boende.

– Vi kom fram mitt i natten. Sökandet hade då pågått i flera timmar. Jag och Yatzy kom gående över en åker, när hon plötsligt drog iväg åt vänster och försvann i kolmörkret.

När Daniel fick fram lampan såg han Yatzy ligga mitt ute på åkern.

– Hon hade hittat mannens ena toffel och lagt sig ner och markerat den. Jag selade på henne och hon började spåra. Ganska snart hittade vi mannen som gått upp och satt sig på en husaltan. Det var i sista sekunden. Mannen var kraftigt nedkyld och genomblöt och helt apatisk, fortsätter Daniel.

Han är oerhört nöjd med sin fyrbenta partner.

– Hon är väldigt bra på att söka och spåra. Om hon får något i näsan, finns det ingenting som kan stoppa henne, säger Daniel.

Mer läsning