Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yoga gör dig till en bättre ryttare

/

Yoga är nyttigt för både häst och ryttare. En avslappnad människa i sadeln ger en harmonisk häst. Och tvärt om. — Akademisk ridning är som yoga för hästen, säger Annika Holmberg.

Annons
Runt Annika Holmbergs gård i Kovland finns lugnet. I ett tält framför huset leder Birgitta Järnåker ett yogapass. Hästen New Dawn strosar stilla i sin hage. Tidigare under veckan var hon nervös och hade inte funnit ro i sin nya miljö. Efter tre dagar på ridkursen där det viktigaste inslaget är avslappning och kroppsmedvetenhet har hon och de andra deltagarna i kursen varvat ned.
När vi kommer in i stallet direkt från våra stressade liv så känner hästen att vi är på en annan nivå, säger Anna Karström, en av initiativtagarna till kursen.
Förra sommaren slog hon sig ihop med Annika för att skapa en annorlunda ridmix. Anna sysslade med hästmassage sedan tidigare och Annika hade ridkurser. De hade sedan en tid tagit hjälp av varandra i sina respektive jobb och kom nu på idén att göra gemensamma kurser. På den här kursen har de tagit hjälp av Birgitta Järnåker som är på plats för att lära ut yoga och akademisk ridning, en typ av dressyr som bygger på hästens förutsättningar. I den här ridkonsten tränas olika muskelgrupper för sig och hästen får själv bygga upp ett lugn och en säkerhet kring det som ska göras. Birgitta Järnåker visar bilder som föreställer Bent Branderup, den danske tränaren som gjort underverk med skadade hästar. Steget från yoga till ridning är inte så långt som det kan tyckas.
Ridning är kroppsmedvetenhet. Symmetri, balans och koncentration. Precis som när man gör yoga, säger hon.
För de allra flesta kan det vara svårt att inse att tempot är för högt. Mycket ska hinnas med och ridningen tar mycket tid. Ibland kan de egna kraven föras över på hästen.
Yoga gör dig ödmjuk inför din häst. Även hästar kan ha dåliga dagar, säger Birgitta Järnåker.
Anna Karströms roll på kursen är att se till att hästarna mår bra. Hon känner av om något är fel och kan mjuka upp en stel hästkropp så att träningen går lättare. Hon märker tydligt hur både häst och ryttare förändras efter en behandling. Först då, när lugnet infunnit sig, kan ridningen börja på riktigt. När alla lärt sig att lyssna inåt.


Mer läsning

Annons