Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkar på tio år för mordförsök

/

Åklagaren yrkar på minst tio års fängelse för den 24-årige mannen som åtalats för skotten i Bergsåker.
Mannen blir även fortsatt häktad då han bedöms riskera fortsatta brott. I går avslutades rättegången.

Annons

– Det råder inte minsta tvivel om att det är han som är gärningsmannen. Det finns just nu ingenting som säger något annat, säger målsägandebiträde Nils Hansson.

Han säger sig helt säker på att den åtalade kommer bli dömd. Även åklagare Marie Reutne har bilden rätt klar för sig.

– Jag yrkar på ett fängelsestraff på minst tio år för 24-åringen. Det tror jag att han även kommer att få. Det var i det närmaste en ren avrättning, säger Marie Reutne.

24-åringens försvar ville i första hand se händelsen som en del i ett självförsvar då 24-åringen påstår att 19-åringen ska ha hotat honom.

– Om rätten ändå vill gå på åklagarens linje om vad som hände, vill jag att man beaktar den praxis på 8 års fängelse som finns för liknande brott, säger 24-åringens försvarare Fredrik Björk.

En praxis som fick stark kritik av åklagare och målsägandebiträdet.

– Någon sådan praxis är nog väldigt svår att hitta, säger Marie Reutne.

Utöver fängelsestraff yrkade målsägandesidan på ett skadestånd på 236 462 kronor. Något som 24-åringens försvar ville jämka.

– Det borde jämkas ordentligt om inte hela vägen ner till noll kronor, säger Fredrik Björk.

Anledningen till att man vill jämka så pass hårt är att man anser att 19-åringen har en del av brottet. Dels att han ska ha provocerat 24-åringen. Men även det att 19-åringen begick ett brott när han sålde hasch i samband med skjutningen.

– Det är ett aber som kan vara underlag för en jämkning. Om inte annat gör det att 19-åringen kommer bli utan ersättning från sitt försäkringsbolag och kanske även brottsoffersfonden, säger Nils Hansson.

Under förmiddagen hördes målets sista vittnen. Även de kunde befästa i stort sett samma förfarande som tidigare vittnen uppgett. Bland annat att 19-åringen sköts på nära håll.

– Han stod snett ovanför killen som låg ner. Sen ville jag inte se mer. Det var så overkligt, sa ett vittne.

Mer läsning