Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare kyrkstölder i krucifix-härvan

/
  • 53-åringen vistas illegalt i Sverige alltsedan 1978. Han förnekar alla brottsmisstankar, men åklagaren kopplar honom nu till en lång rad nya stölder och grova brott mot kvinnor.

Listan över brottsanklagelser mot den 53-årige spanjoren i krucifix-härvan mer än fördubblades när han omhäktades i går. Nu kopplas han till en lång rad stölder i hela länet, samt allvarliga våldsbrott mot kvinnor.

Annons
53-åringen vistas illegalt i Sverige sedan många år, i totalt trots mot en livstids utvisning efter en dom redan 1978.
Sedan tidigare är han misstänkt för stölden av det ovärderliga medeltida krucifixet i Skeppshamns kapell, stölden av antikviteter i ett torp i norra Hälsingland, samt olaga hot mot en Sundsvallskvinna som haft honom inneboende de senaste åren.
Nu anklagas han för att ha utsatt den kvinnan för allvarliga vålds- och hotbrott under hela den tiden. Gärningarna har fått den gemensamma brotsrubriceringen grov kvinnofridskränkning.
53-åringen anklagas också för försök till mordbrand och övergrepp i rättssak sedan han försökt bränna ner en sommarstuga tillhörig kvinnans mor.
Han ska också ha innehavt ett vapen under flera år.
Under polisutredningen har två loppishandlare tagits i förhör som 53-åringens kumpaner i vissa delar. Genom förhören har polisen kunnat binda 53-åringen till ytterligare en lång rad stölder:
2003 i Häggsjö, Lyngsten, Hornö och Ersk Matsgärden i Hassela. 2005 i Enånger, Delsbo forngård och i Hammarstrand.
Slutligen de mest intressanta stölderna En dopfunt och en kollekthov i Barsvikens kapell 2003, och en altartavla i Skeppshamns kapell på Åstön samma år.
Polisen ska utreda om de stölderna kan kopplas till de hot om att bränna kyrkor och konst som lämnats av signaturen \"AKBR\".
53-åringen förnekar alla anklagelser, men tingsrätten tror mer på kammaråklagare Katarina Eriksson och ger henne ytterligare två veckors utredningstid.
Jag hoppas kunna väcka åtal innan jul, säger Eriksson.

Mer läsning

Annons