Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för invandrare att få jobb

Invandrarna, även de med högre utbildning, har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
– Nyanlända och ungdomar har det tuffast, säger Pia Persbo på Arbetsförmedlingen.

Annons

Flyktingarna som nu anländer från kriget i Syrien har ofta eftergymnasial utbildning

– Nu har man ju haft krig i några år men innan det hade man ett väl fungerande samhälle och utbildningssystem, till skillnad från andra oroshärdar som exempelvis Afghanistan, som har haft krig i årtionden, säger Pia Persbo, sektionschef för dem som jobbar med nyanlända på Arbetsförmedlingen i Sundsvall.

Många flyktingar borde vara en välkommen resurs i länet, som har brist på arbetskraft inom många branscher. Men trots att många av dem har akademisk utbildning och mycket yrkeserfarenhet inom sina områden, är det ofta svårt att få jobb.

– Varför det är så borde man väl kanske fråga arbetsgivarna om, men jag tror egentligen inte att det handlar så mycket om fördomar mot nyanlända, säger Pia Persbo.

Svenska arbetsgivare anställer ofta på goda referenser, via kontakter. I Sverige är det viktigt att ha ett bra kontaktnät om man söker jobb, inte sällan viktigare än både utbildning och erfarenhet.

– Man anställer Pelle för att grannen rekommenderar honom, man vet att det är en bra kille. Man anställer hellre en som man känner till framför en nyanländ som man inte vet någonting om.

Just nu arbetar Pia Persbo med att försöka lotsa ut ett 20-tal nyanlända läkare och tandläkare i arbetslivet. Trots att vården i länet har akut brist på personer med deras utbildning och erfarenhet är det svårt även för dem att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons