Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt se om miljardsatsning fick effekt

Trots miljardsatsning på att korta operationsköerna går det inte att säga om pengarna haft effekt.
Det konstaterar Riksrevisionen i en kritisk rapport.

Annons
För fyra år sedan beslutade regeringen att sätta av 3,75 miljarder kronor de kommande tre åren för att minska kötiderna för patienter som väntar på operation och behandling. Tanken var att landsting som kortade köerna skulle få mer pengar.
Enligt Riksrevisionen som granskat hur regeringen styrt och följt upp satsningen går det dock inte att säga om pengarna verkligen lett till kortare köer.
Den årliga information som landstingen enligt överenskommelsen skulle komma in med till regeringen var inte tillräckligt styrd för att regeringen ska kunna dra slutsatser om hur mycket väntetiderna minskat, konstaterar Riksrevisionen.

Svårt få grepp
 Man har inte skaffat sig ett underlag som gör att man kan uttala sig om hur det ser ut på nationell nivå. Det är olika år och olika typer av väntetider som landstingen rapporterat in, säger riksrevisor Eva Lindström.
När beslutet fattades sade dåvarande socialministern Lars Engqvist att landsting som inte kunde redovisa ökad tillgänglighet inte skulle få några pengar. Så blev det inte, enligt Riksrevisionen:
 Det går inte att se, just därför att man inte fördelat pengarna efter prestation utan invånarantal. I praktiken har det kommit att fungera som ett allmänt bidrag till landstingen.
Mikael Sjöberg som är statssekreterare på socialdepartementet medger att det funnits brister i styrning och uppföljning av hur resurserna fördelats.
Det viktigaste är att satsningen inneburit en injektion som förbättrat patienternas tillgång till vård, säger han.

Viktigt jämföra
Riksrevisionen har tittat närmare på vilka områden landstingen beskrev som mest problematiska inför satsningen, och vilka resultat det lett till. Av 16 landsting med köer till ortopeden svarade sju att de minskat väntetiderna medan fyra fått längre väntetider. Av tretton landsting hade sju lyckats minska köerna till starroperationer.
 Jag tycker man kan fråga sig vad det betyder för allmänheten. När det gäller remitterade behandlingar har man ju i dag möjlighet att välja landsting om det egna landstingen inte kan leverera detta. Därför är det oerhört viktigt för allmänheten att man ska kunna jämföra väntetider och tillgänglighet i olika landsting, säger Eva Lindström.

Mer läsning

Annons