Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk gripen för mord på före detta konsul

Sveriges förre honorärkonsul i Klaipeda blev mördad. Tre misstänkta — varav en svensk — har gripits, meddelade den litauiska polisen på onsdagen.

Annons
Den 62-årige förre konsuln hittades död på ett öppet fält utanför hamnstaden i måndags kväll, sedan någon slagit larm om att där fanns en person som brann. När elden var släckt kunde man bara konstatera att mannen var död.
Polisen utesluter inte att han blev mördad någon annanstans och att liket sedan forslades till fältet.
Den döde identifierades som en svensk oljeföretagare, som fram till förra året också var svensk honorärkonsul i Klaipeda.
Två av de tre gripna är turkiska medborgare, den tredje är svensk. Alla tre greps i Klaipeda, enligt polisen utan att sätta sig till motvärn.
Enligt distriktsåklagaren i Klaipeda Darius Alekna kände de gripna offret. De ska både ha haft personliga band och varit affärsbekanta.
De gripna utlänningarna, som bor legalt i Litauen där de har startat företag, nekar till anklagelserna.
Enligt åklagaren har svenska och turkiska diplomater begärt att få träffa de gripna.
Oljeföretagaren hade de senaste åren arbetat för ett lokalt företag samtidigt som han tjänstgjort som honorärkonsul. Han avskedades från företaget, som också har svenska ägare, i maj i fjol och lämnade sitt UD-uppdrag i höstas. Sedan dess är konsulatet i Klaipeda som var inrymt i oljeföretagets lokaler stängt.
Tidningen Lietuvos Rytas skrev på onsdagen att oljeföretaget hade polisanmält den förre honorärkonsuln för misstänkt förskingring. Förundersökningen ledde dock inte till något åtal.

Mer läsning

Annons