Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk lag ger rattfulla rätt till ersättning vid olyckor

Trafikskadelagen är en generös lag. Även om man kört rattfull och haft ihjäl medtrafikanter så kan man ha rätt till full ersättning. Och det gäller även om man kört en stulen, oförsäkrad bil.

Annons
Stötande, tycker Trafikförsäkringsföreningen, som tillsammans med Försäkringsförbundet har vänt sig till justitiedepartementet för att få en lagändring till stånd.
 Lagen kom till på 70-talet, det är hög tid att ändra den. Vi väckte frågan redan år 2000, men ingenting hände. Därför skrev vi åter till justitiedepartementet i november förra året, säger Ola Schönning, tidigare chefsjurist vid Trafikförsäkringsföreningen.

90 procent av lönen
Han tycker inte det överensstämmer med det allmänna rättsmedvetandet att en person som kör på fyllan ska kunna få samma ersättning som en laglydig människa vid en olycka. Ingen annanstans är rattfyllerister berättigade till så hög ersättning som i Sverige.
 Alla jag pratar med är upprörda över att en person som kör rattfull och struntar i alla regler kan komma ersättningsrättsligt bättre ifrån en olycka än en som reparerar sitt tak och ramlar ner, säger Schönning.
Ett annat upprörande exempel handlar om en ungersk lastbilschaufför som körde rattfull och dödade fem personer utanför Svedala i oktober förra året. Om han av någon anledning inte skulle orka arbeta mer kan han ha rätt till 90 procent av lönen fram till pensionen plus ersättning för sveda och värk.
 Eftersom olyckan inträffade i Sverige gäller svensk lag, säger Ola Schönning.

"Ger fel signaler"
Justitiedepartementet bekräftar att en översyn av trafikskadelagen pågår. Niklas Ljunggren, rättssakkunnig vid departementet säger också att redan dagens lagstiftning ger utrymme för att sätta ner ersättningen vid rattfylleri.
Trafiksäkerhetskonsulent Rune Gustavsson vid NTF i Värmland säger att lagen är grotesk.
Många organisationer jobbar hårt för att minska rattfylleriet. Att trafikskadelagen kan gynna dem som kör rattfulla underlättar knappast deras arbete.
 Det är barockt. Man kan lugnt säga att det ger fel signaler, säger han till Värmlands Folkblad.

Mer läsning

Annons