Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska seniorer strävsammast i världen

Sverige har västvärldens högsta sysselsättning för kvinnor och äldre arbetskraft.
Arbetslöshetssiffrorna är inte fullt lika imponerande.

Annons
År 2003 arbetade nästan 73 procent av Sveriges kvinnor, enligt OECD:s statistiska årsbok 2005. Det placerar Sverige i världstoppen tillsammans med Norge. Därefter följer våra övriga nordiska grannar.
Men kvinnorna är på frammarsch på arbetsmarknaden i många andra industriländer. Medan kvinnornas sysselsättning i Sverige har sjunkit rejält sedan jämförelseåret 1990 har den gått upp i de flesta andra av OECD:s 30 medlemsländer. Allra mest i Irland och Spanien där kvinnornas sysselsättning har stigit med i genomsnitt 3 procent om året och nu uppgår till 55 respektive 46 procent.

Sverige utmärker sig
Även när det gäller sysselsättning för äldre arbetskraft utmärker sig Sverige och Norge bland medlemsländerna i OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling. År 2003 arbetade 69 procent av alla svenskar och norrmän i åldern 55 till 64 år. Därefter följde Schweiz och Nya Zeeland. Genomsnittet för OECD var 50 procent och i EU:s då 15 medlemsländer bara 42 procent. I Slovakien, Belgien och Polen arbetade mindre än 30 procent av seniorerna.
Sysselsättningen för ungdomar mellan 15 och 24 år varierar från knappt 20 procent i Polen till drygt 65 procent i Nederländerna. Här ligger Sverige strax över OECD-snittet på 43 procent. Det är en rejäl nedgång från 1990 då 66 procent av svenska ungdomar var sysselsatta. Minskningen beror både på ökad ungdomsarbetslöshet och att fler ungdomar deltar i högre utbildning.

Liten spridning
I åldersgruppen 2554 år är sysselsättningen i genomsnitt 75 procent inom OECD och spridningen mellan länder är relativt liten. I Sverige är sysselsättningen klart lägre än 1990 men 84 procent räcker ändå till en tredjeplats efter Schweiz och Österrike.
Trots relativt hög sysselsättning hör Sverige inte till de allra bästa länderna när det gäller arbetslöshet. Åtta OECD-länder hade 2003 en arbetslöshet som var lägre än Sveriges 5,6 procent. Genomsnittet för OECD var 7,0 procent och för EU 9 procent.
Den statistiska årsboken visar bland mycket annat också kända sanningar som att Sverige har OECD:s högsta skattetryck och att vi satsar störst andel av BNP på forskning och utveckling.

Mer läsning

Annons