Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tårar och böner i Srebrenica

Överlevande och släktingar samlades på måndagen i Potocari utanför Srebrenica i Bosnien för att hedra de drygt 8 000 muslimska män och pojkar som dödades när FN-enklaven Srebrenica föll för bosnienserbiska styrkor i juli 1995.

Annons
Vid minnesplatsen i Potocari fanns redan ett par tusen offer begravda, men inför måndagens ceremoni hade 610 nya gravar grävts.
Lika många gröndraperade kistor med identifierade offer från massgravar lyftes upp av tusentals armar. I långa rader vidarebefordrade männen kistorna över sina huvuden fram till gravarna, där kvinnor i vita schaletter väntade vid namnplattor i trä.
Många av kvinnorna grät eller bad under tystnad. En del uttryckte sin förtvivlan i ord.
 Fruktansvärt. Fruktansvärt. Jag återupplever hemskheterna, sade Beguna Mujic under tårar medan hon sökte efter gravarna där hennes son och hennes två bröder skulle vigas till den sista vilan.
Beguna Mujic hade ytterligare två söner som dödades, men deras kvarlevor är ännu inte funna.

Ratko Mladic
Bland de tiotusentals människor som beräknades delta i måndagens ceremoni utanför Srebrenica fanns många lokala eller utländska politiker.
Serbiens president Boris Tadic fick dock inte tillfälle att tala till offrens anhöriga, rapporterar den österrikiska nyhetsbyrån APA.
Tadic hade förklarat att han genom sin närvaro ville uttrycka sin medkänsla med de anhöriga. Det hade även spekulerats kring att han skulle framföra en ursäkt för övergreppen.
Till lokala medier sade han sig hoppas att den bosnienserbiske generalen Ratko Mladic, en av de huvudanklagade för massakern, ska gripas de närmaste dagarna.
Men när det serbiska parlamentet på måndagen höll en tyst minut för offren i Balkankrigen nämndes inte massakern i Srebrenica.

Serbien och EU
En av talarna vid måndagens ceremoni var Richard Holbrooke, amerikansk diplomat och arkitekt till Daytonavtalet, som gjorde slut på kriget i Bosnien 1995 efter massakern i Srebrenica.
 Srebrenica skulle aldrig ha hänt. Det var ett misslyckande för Nato och FN:s fredsbevarande styrkor, förklarade Holbrooke enligt AFP.
Den brittiske utrikesministern Jack Straw höll med.
 Detta ondskefulla dåd hände inför våra ögon, och det måste det internationella samfundet skämmas för, sade han i sitt tal.
Sveriges utrikesminister Laila Freivalds deltog också i måndagens ceremoni.
Ratko Mladic ses av många serber som nationalhjälte, men han är efterlyst av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag och hans gripande är ett avgörande villkor för Serbiens möjligheter att närma sig EU.

Mer läsning

Annons