Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikterapi behövs för bättre it-utveckling

Om användarna lär sig att se sin roll och ställa krav på it-tekniken samtidigt som producenterna blir mera lyhörda för användarnas behov kan Sverige få en mer positiv it-utveckling. Det hävdar Katarina Lindblad-Gidlund i sin doktorsavhandling.

Annons
Sverige har länge legat långt framme när det gäller informationsteknologi. Men Katarina Lindblad-Gidlund menar att det ändå inte givit de positiva konsekvenser som kunde förväntas. I stället upplevs inte användningen vara till så stor nytta som man hoppats på.
När jag talar om teknikterapi syftar det på att man behöver sätta ord på sitt förhållande till tekniken för att det ska bli lättare att hantera och för att förtydliga för sig själv.
Utan förutsättningar att formulera önskemål och problem blir användaren utsatt för andras godtycke. Katarina Lindblad-Gidlund menar att inte alla behöver bli aktiva brukare utan att det viktiga är att göra klart för sig själv i vilken roll man vill befinna sig i sammanhanget, som aktiv eller passiv.
Men lösningarna blir bättre när man lärt sig ställa krav.
Hon ser dock inte användarna som de enda som behöver ändra sitt förhållningssätt. Även producenterna måste lämna metoderna som leder till beroende och underlägsna brukare, de behöver bli ödmjukare för att utvecklingen ska gå framåt.
Annars blir inte it-tekniken bra, inte i ekonomiska termer heller.
Katarina Lindblad-Gidlund lade fram sin avhandling i veckan vid institutionen för informatik vid Umeå universitet.

Mer läsning

Annons