Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-årsfriande med surströmming

/
  • Personalen förbereder för surströmmings ätandet så allt är klart när pensionärerna kommer. Från vänster Monica Lindström, besökaren Solveig Bergström, Ruth Bjurström och Karin Sjöström.

Det hörs lite sorl i rummet och rätt vad det är så kommer ett och annat skratt från pensionärerna. För många handlar det om en liten oas där vardagen får lite extra lyster.

Annons
Dagvården Väpplingen betyder mycket för äldre människor som själva kan ha svårt att ta sig ut för att kunna träffas. 1985 startade verksamheten och firar nu lite i skymundan sitt 20-årjubilem, med en surströmmingsfest.
Surströmming det är norrländsk kvallite, säger en av damerna bestämt.
Pensionärer kommer hit från hela kommunen. Normalt brukar det vara nio personer varje dag. Under surströmmingsfirandet var det några extra.
Vi har frågat vilka som tycker om surströmming och det dessa pensionärer som är här i dag, berättar Monica Lindberg, som jobbat på väpplingen sedan starten på Mellangatan.
Tre personer arbetar här och alla tycker att det är ett omväxlande och trevligt arbete.
Det är väldigt tacksamt. Vi märker hur nöjda alla blir som kommer hit och vi får ofta ett bra kvitto från anhöriga som kan avlastas någon dag.
Normalt kommer pensionärerna vid tiotiden till lokalen som ligger i Mariedal där servicehuset tidigare fanns.
Vi börjar med grötfrukost.
Sedan kan innehållet se lite olika ut olika dagar. Man hjälps åt att läsa tidningen och diskutera innehållet, det görs en del minnesträningar, man går ut och går, bakar tillsammans och lagar lunch tillsammans.
Ibland har vi lite festligare som till jul och påsk. Dessutom brukar vi ha herrluncher och damluncher.
Personalen gör förstås allt för att besökarna ska trivas. Och det märks också bland pensionärerna.
Det är roligt att komma hit och träffa trevliga människor och trevlig personal.

Mer läsning

Annons