Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 minuter räcker för att rädda liv

Det fanns ingen ledig ambulans i Sundsvall när en trafikolycka inträffade i Bergeforsen. Ambulanser fick tillkallas från Liden, Stöde och Härnösand.

Annons
Olyckan inträffade vid 21-tiden under onsdagskvällen. Fyra personer skadades lindrigt och fick föras till sjukhus.
Utryckningstiderna för ambulanser har kritiserats från allmänenheten som anser att det tar lång tid innan ambulansen kommer fram.
Vi har som mål att nå 95 procent av befolkningen inom 30 minuter, säger Lars Norberg, chef för ambulanssjukvården i Västernorrland.
Han anser att det är en rimlig tid för att hinna fram och rädda livet i akuta situationer. Framförallt på grund av att det finns sjukvårdsutbildad personal i ambulansen.
Tidigare tog det i praktiken längre tid eftersom den första avancerade livräddningen gjordes först när patienten kom till sjukhuset. I dag kan vi sätta in propplösande mediciner redan när vi kommer fram till en hjärtpatient.
Han betonar att människor inte ska behöva känna någon oro för att inte få vård i tid.
Om en kroppspulsåder går sönder spelar det ingen roll hur snabba vi är. Vid ett hjärtstillstånd krävs det att någon på plats kan börja livrädda.
En del kritik som förts fram gäller att ambulanser i för stor utsträckning används för sjuktransporter där andra fordon skulle kunna användas. Det är en anklagelse som inte stämmer enligt Lars Norberg.
SOS-alarmering som sköter detta har noga riktlinjer vad som gäller för att någon ska få en vårdtransport med ambulans.
Västernorrland är inte det enda länet som har en maxgräns på 30 minuter för akuta fall.
Jag vet att ytterligare fyra landsting i Norrland har samma tidsgräns.
Ambulanstillgången och stationeringen är uträknat med olika faktorer som grund. Det handlar bland annat om hur ålderstrukturen ser ut och hur den geografiska bilden för länet ser ut.

Mer läsning

Annons