Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3D-projekt på Timrå gymnasium

3D skrivaren gör små modeller av ett tågsätt som eleverna skapat från skiss till färdig konstruktionsritning.
– Det liknar väldigt mycket hur man jobbar i verkliga livet, säger Anders Sellén, tekniklärare.

Annons

Kreativiteten flödar i klassrummet när produktutvecklings- och designlinjen på Timrå gymnasium skapar tågvagnar till ett sammanhängande modelltåg. En lyxinredd vagn med kök, vardagsrum och motorcykelgarage, eller en bagerivagn med fönster utformade som kakor, är några av de fantasifulla varianterna som skapats.

Eleverna börjar med att bolla idéer och grovskissar med penna och papper. Modellerna tar form och ritas i CAD-program för att senare skrivas ut som färdig plastmodell i skolans nya 3D-skrivare.

– Det blir något man kan hålla i och verkligen se att konstruktionerna passar ihop, säger Anders Sellén.

Eleverna får öva på CAD-tekniken och samtidigt vara kreativa, och det är grunden i programmets inriktning.

Idén kom från eleverna själva när tekniklärarna Anders Sellén och Marga Åhlin ville få uppslag till kreativa konstruktionsprojekt för hela klassen.

– Det här projektet är så bra för det består av många små delprojekt som sätts ihop till ett tåg, vi knyter ihop klassen fantastiskt bra också, precis som ett tågsätt, säger Anders Sellén.

Timrå gymnasium satsar mycket på produkt- och designutveckling, och deltar ofta i tävlingar. Senast var det Design Open på Mittuniversitetet där 250 deltagare från 13 gymnasieskolor tävlade. Klass TE 2 kom på en fin tredjeplats med sitt bidrag "Plattaskalet", ett fodral utformat för läsplattor när man vill ha "paddan" med sig ut på skogspromenaden.

Mer läsning