Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

87-årig dam får rätt till boende efter dom i förvaltningsrätten

Socialnämnden sa nej men beslutet överklagades.
Nu har domen fallit och den 87-åriga kvinnan får rätt till äldreboende.
Något som fler äldre kvinnor i kommunen har tvingats kämpa för.

Annons

Det var i juni som Socialnämnden i Timrå avslog den 87-åriga kvinnans ansökan om att få bistånd i form av ett särskilt boende. Beslutet motiverades med att kvinnans hjälp kunde tillgodoses på annat sätt.

Men kvinnan överklagade socialnämndens beslut. I överklagan förklarar damen, via sitt ombud, att hon i nuläget har hemhjälp och hjälp med medicineringen. Vad hemtjänsten mer skulle kunna hjälpa till med är matleveranser.

Det hjälper inte menar kvinnan som förklarar att hon sedan i våras blivit konstant sämre och hela tiden förföljs av en ständig oro. Balansen är också dålig och hon ser inte ett serviceboende som en lösning på problemen. Kvinnan vill i stället in på ett äldreboende där hon kan få den hjälp hon behöver.

Socialnämnden svarar i ett yttrande till förvaltningsrätten. Där klargör nämnden att man anser att den gamla kvinnans behov kan tillgodoses genom insatser i det egna hemmet.

Nu har förvaltningsrättens dom fallit och den ger kvinnan rätt till placering på ett äldreboende. Rätten anser att den utredning som socialnämnden gjort klargör att den 87-åriga kvinnan är i behov av plats på ett äldreboende.

"Hennes behov av tillsyn, trygghet och omvårdnad framstår som så omfattande att hon måste anses berättigad till det sökta biståndet i form av särskilt boende", skriver rätten i domen.

Det är inte första gången äldre personer får kämpa mot kommunen för att få plats på äldreboenden. 90-åriga Dagmar Westin fick rätt efter en kamp ända upp i kammarrätten. En annan kvinna som också behövde kämpa för sin rätt till boende var Sonja Henriksson.

Mer läsning

Annons