Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affären i Ljustorp invigd

/
  • Kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand (s) klippte det rosa bandet och förklarade att affären var invigd.

I går invigdes Ljustorps nya affär vid Bygdegården. En unik händelse i Sverige. Det har byggts en ny livsmedelsaffär i glesbygden. Det normala är att glesbygdsaffärer läggs ner.

Annons
Det var högtidligt värre med en rad olika talare, såväl lokalt som regionalt. Cirka 200 personer hade kommit till invigningen och när bandet väl klipptes av kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand, öppnades dörrarna och alla ville in för att titta och handla.
Att butiken är efterlängtad gick det inte att ta miste på. Privatpersoner och lokala företag hade med sig blommor för att ge entreprenörerna som sagt upp sig från sina ordinarie arbeten för att satsa i Ljustorp.
Det var ett efter ett stormöte för nästan exakt ett år sedan som beslutet om att bygga en affär i Ljustorp tog fart på allvar. Detta sedan ortsbefolkningen deklarerade att man ville ha en affär och även lovade handla lokalt.
Vi tror på er annars hade vi aldrig dragit igång, sade Christer Nyman, projektledare för det EU-projekt som gjort bygget möjligt, när han hälsade alla välkommen till invigningen.
Enligt kalkylerna krävs det att det handlas för nio miljoner kronor i affären. Ljustorpsborna handlar enligt beräkningar livsmedel för 19 miljoner kronor.
EU har beviljat pengar till en utbyggnad av Bygdegården på 200 kvadratmeter. I ansökan var det meningen att utbyggnaden skulle innebära att ett servicecenter etablerades dit invånarna kan vända sig när det gäller samhällsservice som bygglovshandlingar, bostadsbidrag, skatteärenden med mera.
Kontakter togs med länsstyrelsen som omarbetade det tidigare EU-projektet så att en affär kunde byggas. Det räckte också till ett sockenkontor som ska serva innevånarna. Den totala utbyggnaden är 56 kvadratmeter större jämfört med ursprungsplaneringen. Tidningen har vid olika besök i Ljustorp bilddokumenterat bygget.
Detta är en fråga som engagerat många människor på orten. Under bygget har minst tio hantverkare ställt upp ideellt och jobbat. Sex personer har haft ett avlönat arbete tack vare bygget.
Ewa Lindstrand betonade vikten av en affär för att en glesbygd ska överleva och kunna växa.
Jag är så himla glad, sa hon med blicken vänd mot ägarna och syftade på att här hade tre personer slagit spiken på huvudet, när det gäller service, värme och omtanke.
Det krävs för att lyckas här ute.
Samtliga talare som kom från länsstyrelsen, kommunen, våga växa och lokalt betonade vikten av köptrohet för att butiken ska överleva.
Innan Ewa Lindstrand klippte bandet var det ett stort fyrverkeri för att uppmärksamma den stora händelsen i byn. Det som lockade flest skratt var när Lars-Owe Nilsson utklädd till skogsman från de djupa lappmarkerna drog en skämtsam monolog på parkeringen.
Något för den lokala revyn, tyckte Ewa Lindstrand.

Mer läsning

Annons