Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre erbjuds service utan behovsbedömning

Socialnämnden i Timrå vill erbjuda äldre personer över 80 år möjlighet att utan någon särskild behovsprövning anlita de servicetjänster som finns till fastställd taxa. De tjänsterna skulle då kunna utföras på entreprenad för att inte belasta de hemtjänstgrupper som idag arbetar hos de äldre i kommunen.

Annons
De tjänster som erbjuds idag och som inte är inkomstrelaterade är städning, tvätt, inköp och trygghetslarm. Vardera tjänsten kostar 250 kronor per månad.
Erbjudandet om generella tjänster skulle kunna börja tillämpas den 1 maj och pågå som ett försök till årets slut. Detta under förutsättning att socialnämnden beslutar om detta vid sitt nästa sammanträde.
Skälet till att de äldsta erbjuds tjänsterna utan särskild prövning är att handläggarna som gör bedömningar av särskilda behov hos vissa hemmaboende får mer tid för sina uppgifter. Den tiden kan till exempel användas för fler hembesök och en uppsökande verksamhet av ett slag som idag inte förekommer i Timrå.
Socialtjänsten i Timrå hänvisar till andra kommuner som prövat metoden och funnit att den fungerar bra.
För att klara det ökade utbudet av individuella tjänster utan att befintliga hemtjänstgrupper får en extra arbetsbörda kan annan personal än den inom nuvarande hemtjänst utföra en del av insatserna.
Det kan betyda anlitande av externa entreprenörer, eller att man för enklare uppdrag använder personal i kommunen som idag inte jobbar med någon form av hemtjänst.

Mer läsning

Annons