Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrehag tar strid mot sin arbetsgivare på två fronter

Fackförbundet Ledarna har ogiltigförklarat systembolagets avsked av Kent Arrehag, som arbetade som chef i Timrå. Parterna kommer att träffas under maj och mycket tyder på att frågan kommer att avgöras i tingsrätten eller arbetsdomstolen.

Annons
Från fackets sida anser man inte att det finns någon saklig grund för avskedandet. Arbetsgivaren hävdar att Kent Arrehag inte följt bolagets policy och att han även skulle ha tagit mot mutor. Något som Kent Arrehag bestämt förnekar.
Enligt Systembolaget har Arrehag tagit emot 9 549 kronor från en
leverantör, som satts in på hans personkonto och utbetalats via checker. Han tillhör den skara av systembolagschefer i Sverige som väntar på rättegång när det gäller mutanklagelserna.
Jag har aldrig uppfattat det som pengar från en leverantör eftersom det inte framgick, säger Kent Arrehag. Det handlar tydligen om summor på cirka 100 kronor som betalats ut vid olika tillfällen. Jag har inte en sådan koll på mitt konto. Därför har jag inte reagerat för dessa pengar förrän i polisförhören.
Pengarna har betalats in av en privatperson som också är VD för en av systembolagets leverantörer.
Jag visste inte vem han var och har aldrig hört namnet utan trodde att det var en privatperson som stöttade mig.
Han juridiska ombud Ingela Grenängen anser att förklaringen är mycket logisk.
De här anklagelserna saknar riktig grund, säger hon. Han har fått pengar till sitt konto från fler ställen eftersom han är med i så många föreningar. Kent har inte riktigt förstått att man ska göra en rejäl bokföring och att pengarna ska vara avskilda.
På frågan varför pengarna betalades ut till personkontot och inte till föreningarna svarar Kent Arrehag:
Vi är en liten s-förening och jag är ordförande och föreningen har inte har något postgiro.
Från fackets sida när det gäller skälen för avsked och även försvaret i brottmålet menar båda parterna att den policy som Systembolaget har är otydlig. Vidare menar man att arbetsgivaren skickat in fel dokument till åklagaren.
I det dokument som Kent Arrehag skrev under 1994 går det att läsa:
"... att jag är medveten om att bolaget förväntar sig att jag skall avvisa och snarast till regionchefen rapportera försök till påverkan av butikspersonalen."
I det dokument som Systembolaget påstår att Arrehag skrivit under och som åklagaren har som bevis går det att läsa:
"... att jag erhållit information om att överträdelser av reglerna i denna policy kan komma att leda till att systembolaget omprövar anställningsförhållandet."
Det förstnämnda är undertecknat vilket inte det sistnämna är. Efter det har en ny policy tagits och det dokumentet skrev Arrehag under 2003.
Det juridiska ombudet konstaterar att större delen av pengarna har betalats in på Arrehags konto innan den nya policyn kom. Det som man också hävdar i försvaret är att den aktuella leverantören inte fått några förmåner på Systembolaget i Timrå. Varken när det gäller exponeringen av varor eller stödköp.
Han hävdar också att ha inte hade några direkta kontakter med leverantörerna som chef i Timrå. Det var delegerat till annan personal.
Kent Arrehag är socialdemokrat och har många uppdrag inom kommunpolitiken i Härnösand. Dessa har han tagit timeout från.

Mer läsning

Annons