Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askgravlunden invigs i morgon

/

På söndag invigs en ny del av skogskyrkogården i Sörberge. Det handlar om en ny askgravlund som nu är färdig att tas i bruk.

Annons

Det planeras för en allmän upprustning av skogskyrkogården i Sörberge. Kyrkogården som även kallas Berglunda är i behov av flera åtgärder.

Det första konkreta projektet av de som planeras är nu synligt. Det är en askgravlund som har gjorts i ordning.

– Den har länge varit efterfrågad. Den minneslund som finns sedan tidigare börjar bli full, förklarar Anders Bergström, tillförordnad kyrkogårdsföreståndare vid Timrå församling.

En askgravlund är en utvecklad, mindre anonymiserad form av minneslund. Den formen av minnesplats blir allt mer vanlig. Där finns möjlighet att sätta upp namnbrickor på den avlidne. En gemensam smyckningsplats för snittblommor kan ordnas.

Askgravlunden har anlagts vid en tidigare outnyttjad del av skogskyrkogården. Det är en yta på cirka 25 gånger 25 meter i form av en trekant som gjorts i ordning. I mitten av platsen finns en större stenpelare med plats för namnskyltar.

Trekanten omgärdas på två sidor av en röd tegelmur.

Askgravlunden ska kompletteras med två fasta bänkar, diverse belysning och vaser med mera. Minnesplatsen har kostat cirka 300 000 kronor att anlägga.

I morgon invigs askgravlunden vid en ceremoni som leds av domprost Anna-Maria Larsson.

– Det känns bra att vi hann med att göra i ordning en askgravlund nu i år. Det är så mycket som är på gång inom Timrå församling i övrigt, säger Anders Bergström.

När det gäller Berglunda så står avverkning av ett antal tallar närmast på agendan. De ska fällas så snart det blivit ordentligt med tjäle i marken.

En granhäck har sedan tidigare tagits bort.

Gravstenar ska börja provtryckas och säkras om några månader. På längre sikt planeras en renovering av klockstapeln.

Mer läsning

Annons