Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åstödagen bjöd på fina traditioner

50-årsjubileum eller inte – det rådde delade meningar.
Men att Åstön är en av länets vackraste platser värd att fira var Åstödagens besökare desto mer eniga om.

Annons

En hemvändarfest och en fest för gemenskap. Så beskrev de flesta besökarna Åstödagen, som firades på söndagen vid Skeppshamns fiskeläge.

Den innehöll allt från gudstjänst, knalleförsäljning och musik till traditionella tävlingar. Laxtävlingen, där man skulle gissa antalet kilon på levande laxar, engagerade många.

– Denna lek har funnits så länge jag kan minnas. Det är fint att vinna. Då förstår man sig på fisk och det är viktigt här, säger Anders Bergmark, som har sommarställe på Lillåkerö.

Åstön har en lång historia bakom sig, både som populärt fiskeläger och som militäranläggning. Trots att hemvärnet tidigare år alltid varit en del av showen valde arrangörerna att inte bjuda in det i år.

– Det blev för mycket skjuta. Det är en familjedag med hundar, och så kan det finnas nysvenskar här som kommer från bakgrunder där skjutandet förknippas med något otrevligt, säger Inger Hellbacher, en av arrangörerna.

Sedan militären avvecklade verksamheten har antalet besökare till den yttre delen av Åstöhalvön stigit.

Totalt kommer uppskattningsvis 20 000 besökare årligen, varav många just på Åstödagen. Många av årets besökare var inga debutanter utan lojala firare som återkommit flera år.

– Jag har varit med flera år. Jag är från Söråker och tycker att det är trivsamt här ute. Som en liten familj, säger Monica Bjernkvist.

Men det var inte bara besökare från närområdet. Barbro Svedin hade åkt ända från Hudiksvall.

– Det är första gången jag är här. Jag var lite nyfiken på hur det såg ut, och så står min svägerska i ett av stånden. Hon tipsade mig, säger hon.

Om Åstödagen firade sitt 48:e eller 50:e år beror på hur man räknar, enligt flera ortbor. Men att traditionen är lång och kulturpräglad är ett som är säkert.

Trots regnskurar på förmiddagen kom cirka 2 500 personer.

Mer läsning