Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för våldtäktsförsök – och häktas för flera våldtäkter

/

En tidigare dömd sexualförbrytare från Sundsvall åtalades på onsdagen för våldtäktsförsök.

Annons

Det misstänkta våldtäktsförsöket som mannen nu står åtalad för ska ha ägt rum på midsommardagskvällen.

Enligt stämningsansökan ska mannen, som är i 30-årsåldern, med våld ha försökt tvinga till sig samlag med kvinnan genom att med sin kropp och kroppstyngd trycka ner henne i en soffa i mannens bostad.

Mannen ska enligt åtalet därefter ha hållit sin hand över kvinnans mun och försökt riva av henne byxorna.

– Hade inte kvinnan gjort så stort motstånd som hon gjorde så hade försöket till våldtäkt blivit fullbordat, säger kammaråklagare Stina Sjöqvist.

Hon berättar att offret, som är 17 år äldre och bor granne med mannen, ådrog sig vissa skador vid motangreppet.

– Den polis som mottog anmälan har berättat att kvinnan var mycket chockad, skakad och tagen direkt efter överfallet. Polisen var på plats en kvart efter och det är just det, en tidig anmälan, som ökar polisens förutsättningar att driva sådana här typer av brott vidare. Annars kan man sällan ro hem dem, säger Stina Sjöqvist.

Mannen anhölls i sin frånvaro och var efterlyst efter våldtäktsförsöket innan han häktades sex dagar senare. Åklagaren bedömde då att den misstänkte kunde undanröja bevis eller begå fler brott om han inte häktades.

Även offrets vuxna son har nu vittnat om midsommardagskvällen.

– Det här handlar alltså om ett våldtäktsförsök på en granne. Kvinnan var på besök hos mannen och när hon lyckades ta sig hem till sin lägenhet igen efter överfallet, var sonen hemma hos henne, säger Stina Sjöqvist.

Hon berättar vidare att grannar ska ha hört kvinnan skrika. Även den åtalade mannen medger att hon har skrikit, men han nekar till våldtäktsförsök. Däremot erkänner han vissa omständigheter kring händelsen.

Mannen är sedan tidigare dömd för flera sexualbrott samt lika former av våldsbrott. Han har åtminstone 16 avsnitt i belastningsregistret.

Nu vågar fler offer träda fram. Stina Sjöqvist berättar att mannen på onsdagseftermiddagen häktades för flera andra våldtäkter mot en annan kvinna. Dessa ska ha skett löpande mellan april 2014 och maj 2015. Han häktades även på grund av grov kvinnofridskräkning som ska ha skett mellan juni 2013 och maj 2015.

– Kvinnorna har inte vågat anmäla förrän han blev frihetsberövad, säger Stina Sjöqvist.

Mannen häktas även för att ha uttalat ett hot mot en kvinna i sin före detta flickväns bostadshus, i tvättstugan. Händelsen ska ha ägt rum i början på juni i år.

– Han ska ha sagt "Du har ingen aning om hur illa jag kan göra dig" till en helt utomstående granne, säger Stina Sjöqvist.

Med tanke på hans tidigare domar och de brott han nu häktats för, vad kan han vänta sig för straff om han fälls?

– Det är ännu lite för tidigt att spekulera i det tyvärr, säger Stina Sjöqvist.

Mer läsning

Annons