Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ättling till brukets grundare på besök i Vivstavarv

/
  • Här forskas kring Vivstavarvs historia. Från vänster: Ingegerd Wahren, Gustaf Forssell, Hans Johansson, John Pettersson, Bertil Wahren och Christer Johansson.

En ättling till Vivstavarvs grundare Pehr Hellzén gjorde sitt första besök vid bruksmiljön i veckan.
Hon heter Ingegerd Wahren och har nya detaljer att tillföra om anfadern och brukets historia.

Annons

Vivstavarv är ett industrisamhälle med en obruten industrihistoria från bildandet av skeppsvarvet 1798 till finpappersbruket som lades ner 2007. Pehr Hellzén som grundade Vivstavarv har gått till historien som en av Norrlands mest kända upplysningsmän och industriella pionjärer.

– Det finns så väldigt många myter och historier om honom och det tycks alltid finnas något nytt att gräva fram, säger Ingegerd Wahren, forskare och ättling till Pehr Hellzén.

75-åriga Ingegerd är född i Skellefteå och bor numera i Trosa i Södermanland. Ingegerd är mycket engagerad i sin släkts historia och har forskat i förfädernas liv sedan 1966.

– Jag och Pehr Hellzén har samma anfader. Han hette Håkan Jonsson Frisk och levde mellan åren 1644 och 1709. Han kom från Hällesjö i Jämtland, berättar Ingegerd Wahren.

Ingegerd Wahren gjorde i veckan sitt första besök i Vivistavarv. Hon och maken Bertil passade på att övernatta i herrgården som släktingarna Hellzén gång byggde. Hon träffade även representanter från Intresseföreningen Wifsta Varfs Historia.

Ingegerd presenterade delvis ny forskning om olika familjeband och förhållanden i släktleden bakåt.

– Det var ett givande möte som vi kan ha stor glädje av. Det är alltid nyttigt att få komplettera och kanske korrigera historien på några punkter, bilden av Pehr Hellzén blir allt mer fyllig, säger Gustaf Forssell, författare och lokalhistoriker som bland annat gräver i Vivstavarvs historia.

Ingegerd Wahren och historikerna i Vivstavarv kommer att fortsätta att utbyta fakta och erfarenheter. Till glädje för alla som är intresserade av Timrås och Vivstavarvs historia.

Mer läsning

Annons