Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtbyggare på Merlo slott

/
  • Jens Åhlund kunde min sin mobila såg ta ut breda plankor från lärkträdet som SCA skänkt till Ålsta Folkhögskola.
  • Närmast kameran båtbyggarläraren Göran Rinander från Ålsta som mäter bredden på plankan. I bakgrunden eleverna Tor Karlsson och Johan Eriksson.

Båtbyggare intog under torsdagen en del av gräsmattan vid Merlo Slott. Och det var ett gäng lyckliga individer som fyndat.

Annons
Vi är jätte glada och tacksamma, berättar Göran Rinander, lärare på båtbyggarlinjen vid Ålsta Folkhögskola.
Anledningen var att SCA tog kontakt med skolan och skänkte ett 120 år gammalt lärkträd som var på väg att rasa i backen. Virket från lärkträdet är eftertraktad i båtbyggarbranschen.
Det är rötfritt och dessutom har det här trädet väldigt fina dimensioner.
Det gamla lärkträdet mätte 90 centimeter i diameter vilket gjorde att man kunde såga ut rejält breda plankor. Något som underlättar när dessa sedan ska sågas ut i en form som liknar gungstolens medar.
Det största problemet är annars att hitta en såg som klarar av dessa dimensioner. Och efter lite sökande kom skolan i kontakt med Jens Åhlund i Bergeforsen.
Han har en mobil såg som klarar av att såga plank av väldigt breda stammar.
Lite pirrigt var det innan vi startade, konstaterar han. Jag har aldrig tidigare sågat lärkträd och inte stammar som varit så här tjocka.
Allting flöt dock på som planerat och arbetet pågick några timmar under torsdagen. Sedan fraktades brädorna upp till skolan där de ska ligga och torka fram till våren. Sedan kommer virket till användning i undervisningen.
Det här trädet kommer att räcka till cirka sex ekor, säger Göran Rinander, som betonar att den röda färgen och ådrorna i stammen gör träbåtarna ännu vackrare.

Mer läsning

Annons