Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Lindström stoppar försäljningen av Y:et

Timrå kommun vill sälja Y:et för en krona till Anders Nyberg Måleri och Fastigheter AB. Men konstnären Bengt Lindström säger nej. — Jag hoppas att Bengt Lindström ändrar sig även om det ser mörkt ut just nu, säger Ewa Lindstrand (s), kommunalråd i Timrå.

Annons
Den 30,5 meter höga statyn vid Midlanda flygplats byggdes för tio år sedan. Tämligen omgående fick Y:et fick sprickor, det regnade in och färgen har flagnat.
Hittills har reparationerna kostat Timrå kommun en halv miljon kronor.
När måleriföretagaren Nicklas Nyberg från Örnsköldsvik i vintras erbjöd sig att köpa konstverket och 37 500 kvadratmeter mark runt omkring statyn var Timrå kommun positiv.
Nicklas Nyberg har förhandlat med Bengt Lindström som säger nej till affären. Han tycker att hans konstverk inte får används i kommersiellt syfte.
Nicklas Nyberg är ledsen men förstår att Bengt Lindström har upphovsrätten på sin sida.
Ewa Lindstrand är också ledsen eftersom Nicklas Nyberg var beredd att rusta upp statyn, något som kommunen inte har råd med.
En ny upprustning av statyn beräknas kosta 2,4 miljoner kronor, säger Ewa Lindstrand.
Kommunen var beredd att sälja Y:et för en krona men enligt Ewa Lindstrand kostar området kring Y:et \"ett antal 100 000 kronor\".
Niklas Nyberg var beredd att betala en viss ersättning för att få loss rättigheterna att använda Y:et i sin marknadsföring och medverka till aktiviteter runt Y:et, säger Ewa Lindstrand.
Hon är rädd för att om Y:et stannar kvar i kommunens ägo kommer den successivt att förfalla.
Det syns tydligt att färgen har bleknat och det finns sprickor. Jag tycker att den här lösningen borde vara värdefull även för Bengt Lindström, säger Ewa Lindstrand.
Det kostade 11,1 miljoner kronor att bygga Y:et. Staten betalade 1,4 miljoner i bidrag och Timråborna 9,75 miljoner kronor, nästan dubbelt så mycket som när planerna presenterades under våren 1995.
Nybergs Måleri och Fastigheter är ett familjeföretag i tredje generationen och har 25 anställda. Företagets specialnisch är renovering av äldre träfönster. Företaget har utfört arbete åt Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Mer läsning

Annons