Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om Timrå ishall olagligt – politiker tvingas ta om möte

/
  • Robert Thunfors, Nätverk Timrå, överklagade kultur- och tekniknämndens extrainkallade möte den 1 juli till förvaltningsrätten.
  • Jan-Christer Jonsson (S) ordförande i kultur- och tekniknämnden, erkänner att mötet blev fel, men anser att Nätverk Timrå försöker förhala beslutet om arenan.

Konflikterna om kommunens övertagande av ishallen i Timrå fortsätter.
Nu måste det senaste mötet göras om sedan förvaltningsrätten ogiltigförklarat mötet.

Annons

Det extrainkallade mötet på kultur- och tekniknämnden om förvärvet av Timrå ishall den 1 juli var ogiltigt och måste tas om.

Kenneth Westberg (M) vägrade att justera protokollet och Robert Thunfors, Nätverk Timrå, överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som gav honom rätt. Mötet måste nu tas om.

– Det här är väl en näsbränna till dem igen att de måste sköta lagar och regler. De bjuder ju oss på en möjlighet som de inte skulle inte behöva göra, säger Robert Thunfors.

Anledningen till att mötet ogiltigförklarades var att ordförande i nämnden, Jan-Christer Jonsson (S) vägrade att ta in en ersättare för en ordinarie ledamot som var frånvarande.

Det var fel enligt förvaltningsrätten, som nu har ogiltigförklarat alla beslut tagna på mötet. Nu ska mötet tas om den 23 juli.

– Det är bara att acceptera att jag gjorde fel och göra om och göra rätt, säger Jan-Christer Jonsson (S) ordförande i Kultur- och tekniknämnden.

Samtidigt menar han att Nätverk Timrå gör allt för att förhindra beslutet om övertagandet av arenan.

– Det här gör man för bara för att utnyttja allt i lagstiftningen för att förskjuta och fördröja det här eftersom att man inte tycker om beslutet. Sedan får man acceptera ibland att en majoritet har en annan uppfattning, säger Jan-Christer Jonsson.

Hur kommer det sig att ni inte haft koll på de här reglerna?

– Det har vi inte kunnat kolla än för det är semestrar. Jag hade missat de nya reglerna från SKL (Sveriges kommuner och landsting) och så har jag varit sjuk, men jag vill egentligen inte skylla på det.

Robert Thunfors anser att det råder allvarliga demokratiska problem i kommunen där de politiska spelreglerna inte fungerar.

– En majoritet får inte göra som den vill bara för de har just majoritet. Detta har inte med TIK att göra, utan gäller självklart generellt, säger han.

Det här verkar vara konfliktifyllt?

– Ja minst sagt, säger Robert Thunfors.

Det extrainkallade – nu ogiltigförklarade – mötet, var en konsekvens av oppositionen återremitterade ärendet om kommunens köp av Eon arena för 45 miljoner på kommunfullmäktige i juni. Oppositionen kom med en lista på 14 punkter som de ville skulle utredas. De punkterna ska nu gås igenom på nytt, den 23 juli.

Ett extra kommunfullmäktige är utlyst till den 24 augusti. Om beslutet om ett kommunalt övertagande av arenan kan tas då, återstår att se.

Läs också: Arenaskötselns upphandling överklagas – och görs om

Mer läsning

Annons