Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betalade 1.500 för mycket i hyra

Förståndshandikappade i Timrå har fått betala för höga hyror. I ett fall visar det sig att hyran var 1.467 kronor för hög i månaden. Gode mannen i det fallet har krävt en retroaktiv ersättning för sin klient för de senaste tio åren.

Annons
Vi har haft en träff med gode mannen, säger Lars Wilhelmsson, på socialförvaltningen i Timrå. Vad vi har förstått går det endast att betala tillbaka tre år retroaktivt.
Det skulle betyda att kommunen ska betala tillbaka 52 812 kronor till den förståndshandikappade. Orsaken till den felaktiga hyran var att kvadratmeterytan i lägenheten var mindre än vad hyresgästen betalade för.
Efter upptäckten har kommunen tagit hjälp av Hyresgästföreningen som håller på att mäta alla bostäder som kommunen hyr ut. Dels till förståndshandikappade, dels äldreboende och annat gruppboende. Något som gett resultat. I minst ytterligare två lägenheter har det upptäckts felaktiga hyror.
Även i dessa två fall rör det sig om förståndshandikappade som betalat för mycket. Ännu har ingen åtgärd vidtagits.
Orsaken är att vi inte fått in allt material från Hyresgästföreningen.
Lars Wilhelmsson vet i dagsläget inte hur kommunen ska gå vidare.
Frågan vi måste ställa oss är om någon lidit skada. Dom berörda har i sin tur bostadsbidrag.
Om det ska betalas tillbaka pengar blir lite av råttan på repet. Kommunen hyr de aktuella lägenheterna av både privata och allmännyttiga bostadsbolag. Kommunen hyr i sin tur ut lägenheterna i andra hand.
Det betyder att kommunen i princip kan kräva pengar av fastighetsägarna. De som hyr av kommunen ska kräva pengar tillbaka från kommunen och försäkringskassan får kräva tillbaka bostadsbidrag.
Det som uppenbarligen ställt till problemet är att hyresvärdarna tagit betalt för gemensamhetsutrymmen. Vilket man inte får. Dessutom har det byggts om och satts upp nya väggar och man har glömt att mäta om boendeytan.
Det som ytterligare komplicerat det hela är bruksvärdet. I ett boende ska man lägga in närhet till service och personal. Det finns kriterier för detta.
Lars Wilhelmsson hoppas snart få in materialet från Hyresgästföreningen, för att kunna avsluta problemen med hyresnivåerna och eventuella ersättningskrav.

Mer läsning

Annons