Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevara reservatet i Skeppshamn

Naturskyddsföreningen säger nej till kommunens förslag att bryta ut Skeppshamn och området kring Lotstornet ur Åstöns naturreservat.

Annons

Förslaget om att upphäva reservatsskyddet bör enligt föreningen avslås eftersom det strider mot Miljöbalken.

– Förslaget bygger på en missuppfattning som handlar om att kommunen tror att om man upphäver reservatsskyddet så gäller inte strandskyddsreglerna och det är obegripligt, säger ordförande Bengt-Göran Norlin.

Naturskyddsföreningen befarar att en ökad kommersialisering av Skeppshamn ska få till följd att natur- och kulturintresserade människor som vill uppleva orörd natur och en rofylld kulturmiljö inte ska känna sig välkomna.

– Det är klart att det ska släppas in folk men naturen ska också bevaras för eftervärlden. Naturen ska inte förbrukas, utan brukas, och det finns höga naturvärden där ute, säger Bengt-Göran Norlin.

Naturreservatet bildades år 2000.

– Och det som sker i ett sådant område ska inte styras genom kortsiktiga tankegångar. Man måste väl följa de propåer och regler som man själva har stiftat.

Naturskyddsföreningen vill att kommunen även fortsättningsvis ska kontrollera besluten som fattas angående reservatet och att beslutsprocessen ska vara öppen så att den går att påverka.

Man anser också att reservatet ska utökas och att det även ska innehålla delar av Åstholmen och Leskäret.

Åstön längst ut på Tynderölandet var tidigare ett skjutfält men är nu ett välbesökt friluftsområde. Sedan militären avvecklade sin verksamhet har antalet besökare till den yttre delen av Åstöhalvön stigit. Totalt uppskattas 20 000 personer besöka Åstön årligen, varav många besöker Åstödagen som firas vid Skeppshamn.

På Länsstyrelsens hemsida står det att syftet med reservatet är att skydda och vårda ett representativt skärgårdsområde där ekosystemen får utvecklas fritt efter naturligt förekommande processer.

Mer läsning

Annons